Oldalak

szerda, szeptember 09, 2009

Kapós a magyar sertés Romániában

Romániában ugyanis sertéshiány van, és magasabb a felvásárlási ár. A határmenti magyar falvakba tömegesen jönnek a felvásárlók.A nagy vágóhidak ugyanis külföldről vásárolják a vágott sertést, a román húsipar 70 százalékban importból dolgozik. A kistenyésztők is elsősorban Magyarországon szerzik be a süldőket. A magyarázat egyszerű.
  • Azért, mert jóval olcsóbb, azért mert van, azért mert van választási lehetőség, azért mert van garancia, mert van érdekvédelem – hangsúlyozta Kocsik József a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete elnöke. Az aradi gazdák elnöke szerint az iparág az utóbbi két évben fellendült, miután a vámmal együtt megszűnt az állategészségügyi felügyelet is. Most már szabadon lehet szállítani a fülszámmal, illetve állatorvosi igazolással ellátott élő állatokat.
  • Ezekből a közeli falvakból, ahol nem gond átszaladni értük, itt meg lehet oldani azt, hogy áthozunk 15-20 darab disznót a gazdakörökön keresztül – fejtette ki Kocsik József.

Csongrád megyéből idén több ezres nagyságrendben szállítottak élősertést Romániába. Az állattartóknak ez azért is előnyös, mert két-háromhavi tartás után Romániában felveszik a hasított félsertés után járó havi 6-7 ezer forintnyi állami támogatást.

forrás: erdely.ma

Nincsenek megjegyzések: