Oldalak

csütörtök, október 15, 2009

Termelési előrejelzések és agrárpolitikai kitekintés az Informa Economics-tól

Washington, 2009. október 13.

Tóth Attila mezőgazdasági attasé 2009. október 7-én részt vett az egyik legjelentősebb amerikai mezőgazdasági tanácsadó cég, az Informa Economics kerekasztal-beszélgetésén. Az Informa Economics rendszeresen közzétesz előrejelzéseket, melyre az árutőzsdék is figyelnek, és szakértői rendszeres meghívott előadói az ország legjelentősebb mezőgazdasági konferenciáinak. A kerekasztal tapasztalatai az alábbiakban foglalhatók össze:
Az Informa kereslet-kínálati előrejelzése:

  • A Kukoricaövezet egyes részein a kukorica aratása valószínűleg csúszik; a korai fagyoktól való félelem – ha igen mérsékelten is -, de már befolyásolta a határidős árakat. Az Informa szakértői szerint a csúszás azonban várhatóan nem okoz majd komoly terméskiesést.

  • A kukorica határidős ára a júniusi 4,75 $/bushelről folyamatosan csökkent, szeptember óta (amikor megközelítette a 3,00 $/busheles lélektani határt) viszont némiképp erősödött, a decemberi kukorica 3,50-3,60 körül mozog. A novemberi szójabab 9,00 dollár körül mozog, és augusztus óta esik (összehasonlításképpen: tavaly októberben még 11,00 dollár felett volt). A búza (CBOT) június óta folyamatosan esett – körülbelül 2,5 dollárt (!) -, a decemberi határidős kontraktus jelenleg 4,60 $/bushel körül jár.

  • A CBOT-n március óta ismét folyamatosan emelkedik az indexalapok és hedge fundok nettó pozíciója [long-short] (jelenleg körülbelül 350.000 kontraktusra tehető) kukorica esetében. A nagy spekulációs célú befektetők nettó pozíciója a június közepén mért 130.000 kontraktus körüli szintről 20-30.000 kontraktusra esett vissza, az utóbbi egy hónapban azonban nettó shortból nettó longba billent át. Szójabab esetén az utóbbi két hónapban az indexalapok nettó pozíciója stabil (150.000 kontraktus körül), a nagy spekulációs célú befektetőké esik (jelenleg 0 körül van). Búza esetében az indexalapok nettó pozíciója május óta folyamatosan emelkedik (175.000 kontraktus), a nagy spekulációs célú befektetőké csökken (jelenleg körülbelül -60.000 kontraktus).

  • A kukorica állapotindexe (crop condition index) nagyon jó, magasan az ötéves átlag felett jár június óta, ami nagyon jó termést vetít előre. Az Informa legújabb előrejelzése szerint 168 bushel/acre – 10,66 t/ha - rekordhozam várható. Az USDA múlt hónapi jelentése ettől némileg kisebb hozammal -161-162 bushel/acre – számolt. Az Informa rekordnagyságú összterméssel – 13,393 Mrd bushel (340 millió tonna, +10 % előző gazdasági évhez képest) – számol. Az USDA az elmúlt hónapban ettől 12,5 millió tonnával lefelé tért el, de ebben a hónapban várhatóan felfelé korrigál. A kukorica etanolcélú felhasználása az Informa szerint 4,3 Mrd bushelre tehető (+14 %, a teljes felhasználás 32-33 %-a), de ennek ellenére az export is növekszik mintegy 14 %-kal 53 millió tonnára. Az USA részesedése a világ kukoricakereskedelméből 63 %-ról 67 %-ra növekszik többek között az argentin terméskiesés miatt.

  • Az Informa szerint a szójabab esetében is rekordhozam – 44,0 bushel/acre, 1,2 tonna/ha –, ennek megfelelően 3,38 Mrd busheles – 92 millió tonna - rekordtermés várható. Ezektől a számoktól az USDA elmúlt havi előrejelzése elmaradt, de várhatóan e hónapban felfelé korrigál. Az amerikai szójabab-exportja 6,6 %-kal növekszik. Az Informa szerint az USA jelentősen profitált az argentin terméskiesésből, és az elmúlt gazdasági évben jelentősen növelte kínai eladásait. Az új gazdasági évben viszont újra erős argentin termés várható, ami később az amerikai árakra is kihatással lesz.

  • Az amerikai búzatermelés 9,4 %-kal csökken (58,6 millió tonna), ennek ellenére az áthúzódó készletek növekednek. Ennek elsődleges oka, hogy a kedvezőbb kukoricaárak következtében csökken a búza takarmánycélú felhasználása. A tendenciát erősíti, hogy a búza exportja is csökken. A világ termelése egyébként 18 millió tonnával esik vissza. Az Infroma az EU-27 terméskiesését 12,6 %-ra teszi. Érdekesség, hogy az Informa már 2010/11-re is adott némi támpontot. Eszerint az USA termelés 1 millió tonnával növekszik, az EU-27-é viszont újabb 3 millió tonnával esik vissza, a világ termeléséből pedig 10 millió tonna esik ki az előző évhez képest.

  • Az amerikai biodízel-termelés egy komolyabb visszaesést követően 2009/10-ben újra magára talál, és körülbelül 100 millió gallonnal növeli a kibocsátást.

  • 2009-ben 5 %-kal több GMO kukoricát vetettek az USA-ban, mint előző évben. A Bt fajták felhasználása csökkent, a Ht fajták stagnálnak, azonban az összetett (triple stack) vetőmagok 10 %-kal bővültek, és GMO fajták felhasználásának felét adják. Érdekesség, hogy a tanácsadó cég szerint 2009-ben 1 %-kal kevesebb GMO szójababot vetettek, mint az előző évben.

  • Szakértők egy része a jövőben gyengülő dollárra számít. Az Informa szerint ennek elsősorban rövid távú, spekulációs jellegű hatása lehet, illetve versenyképesebbé teszi az amerikai árukat külföldön, ami az exportra kedvező hatással bír. Hosszabb távon azonban fundamentumok fontosabbak az árak alakítása szempontjából.

  • Az utóbbi hetekben felmerültek olyan információk, hogy a Kukoricaövezet egyes régióiban elterjedt a Stenocarpella maydis (Diplodia maydis) nevű gombabetegség, amely csökkenti a kukoricaszemek súlyát és tápértékét. Az Informa szerint a legújabb információk alapján egyelőre kell tartani attól, hogy mindez komolyabb terméskiesést jelent.

Washingtoni politikai folyamatok:

  • Siddiqui mezőgazdasági tárgyalóvá történő jelölése pozitív visszhangokat váltott ki az USDA-n belül, mert eddig - kereskedelmi szempontból – a mezőgazdasági tárca relatíve kevés figyelmet kapott.

  • Tom Vilsack eddig nem az utóbbi mezőgazdasági miniszterektől megszokott irányvonalat követi, nagyobb hangsúlyt fektet a mezőgazdaság közösségi jellege, a helyben termesztett áruk és az organikus termelés promotálására.

  • Mezőgazdasági jellegű törvényhozási menetrend:

    • Klímatörvény: kevés az esély arra, hogy idén megegyezés születik róla; többek között a Szenátus Mezőgazdasági Bizottságában is több meghallgatást kívánnak még tartani a témában. Ennek megfelelően Koppenhágában érdemi elköteleződés az USA-tól nem vagy csak korlátozott mértékben várható.

    • Élelmiszerbiztonsági reform: valószínűleg év végéig megegyezés születik.

    • Pénzügyi piacok szabályozása: a Szenátus várhatóan már csak jövő évben tárgyalja.

    • Bevándorlási reform: valószínűleg 2011-ig nem kerül napirendre.

  • Blanche Lincoln információk szerint nem támogatja a Farm Bill módosítását még a tejágazat megsegítése érdekében sem. Álláspontja szerint az USDA és az USTR rendelkezik a szükséges eszközökkel a helyzet kezelésére.

  • Az új Farm Bill által bevezetett ACRE támogatási programba nagyon kevesen – a jogosult 1,8 millió főből 130 ezren – jelentkeztek be.

  • Az új megújuló üzemanyag mandátumok és az E15 ügye kevesebb figyelmet kapott az utóbbi időben a klímatörvény miatt. A Kongresszus a jelenlegi költségvetési helyzetben nem valószínű, hogy hajlandó az etanol behozatalát sújtó importvámok feloldásáról tárgyalni.

  • A 2010-es költségvetési évben az USDA költségvetésének 71 %-a fordítandó a belföldi élelmiszerprogramokra. Mindez rekord, 86 Mrd dollár, amely az élelmiszer kiskereskedelmi forgalmának 7 %-át teszi ki (!).

  • Doha lezárása a Kongresszus kulcsemberei szerint nem sürgős, a mezőgazdasági fejezetben komoly változások szükségesek.

  • A függőben lévő szabadkereskedelmi egyezmények közül legkorábban Panamát lehet lezárni 2010-ben. Koreával kapcsolatban továbbra is jelentős nyitott kérdések vannak.

  • A tejtámogatási rendszerben változás várható, az új költségvetési törvényben 350 millió dollárt különítettek el erre a célra. Vilsack nem támogatja az ártámogatás növelését, valószínűleg valamilyen történelmi alapú, a közvetlen támogatáshoz hasonló konstrukció bevezetése várható (bár utóbbit a demokraták általában nem nagyon kedvelik).

Etanol (Bob Dineen, a Renewable Fuels Association elnöke):

  • A jelenlegi kapacitás 13,1 Mrd gallon/év, a kihasználtság 88 %-os.
  • 18 üzem van építés/bővítés alatt, amely újabb 1,5 Mrd gallonnyi kapacitást jelent.
  • Az RFA szerint az amerikai etanolipar hosszabb távon képes a maximális mandátumot meghaladó kukorica alapú etanolt termelni.
  • Nem valószínű, hogy a 2010-es 100 millió gallonos cellulóz alapú mandátum teljesíthető.

***

Az Informa Economics „AG Roundtable” fóruma egy szűk körű, kéthavonta sorra kerülő fizetős szolgáltatást takar. A kerekasztal körülbelül 30 fős, résztvevői bankok, agrárcégek, mezőgazdasági szakdiplomaták – az EU Bizottság, Hollandia, Ausztrália, Kanada, Japán -, érdekképviseleti szervek. A részvétel költsége – 14.000 $ - meglehetősen magas. Tóth Attila mezőgazdasági szakdiplomata két rendezvényre (a októberi és decemberi) részvételi díj fizetésének kötelezettsége nélkül kapott meghívást.

szerző: Dr. Tóth Attila

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: