Oldalak

csütörtök, október 08, 2009

Kukoricázó őszi időjárás

Nehéz helyzetben vannak idén a gabonatermelők, és ez alól nem kivétel a kukoricaágazat sem. Hiába kisebb a termés, azt csak a tavalyi ár 75–85 százalékáért tudják értékesíteni – már ha találnak vevőt.

Nem véletlen, hogy Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke a közelmúltban katasztrofálisnak nevezte a helyzetet, amelyet tetéz, hogy a szárazság miatt viszonylag korán meg kellett kezdeni az idei betakarítást. Piaci elemzők ugyan a gabona árának emelkedését jósolják, ám az exportlehetőségek szűkösek, és az állatállomány megcsappanása is a piac visszaesését hozta. Bizonytalanra spekulálnak a termést betárazók is, hiszen nekik még a tárolás költségeit is finanszírozniuk kell. Ráadásul a korábban kitörési pontként emlegetett hazai bioetanol-gyártás sem képes a tavalyinál több kukorica felvételére. Pedig idén az alacsonyabb kukoricaáraknak köszönhetően már versenyképesen lehetne bioüzemanyagot gyártani a terményből.

A nehézségek alól nem mentesülnek a baranyai gazdák sem. Mint dr. Andrics Antal Baranya megyei főfalugazdász lapunk érdeklődésére elmondta, a megyében eddig a kukorica felét takarították be a gazdák, és a termésátlagok térségenként változók. Azokon a területeken, amelyeket a növény növekedése, majd a kukoricacsövek fejlődése idején elkerült a csapadék, ott hat tonna körüli a hozam hektáronként, míg azokban a táblákban, amelyeket annak idején elért az éltető eső, ott a nyolc tonnát is meghaladja a termésátlag.

A szakember szerint a gazdák egyáltalán nem aggódnának amiatt, ha hidegebbre, csapadékosabbra váltana az időjárás, hiszen a kukorica betakarítása akár decemberig is elhúzódhat nagyobb káresemény nélkül.

Kitárcsázzák a repcét

A megye meghatározó területén még mindig hiába várják a csapadékot a gazdák, és az aszályos időjárás jelentősen hátráltatja a talajelőkészítési és vetési munkálatokat. A termelők a nagyon gyenge kelés miatt több táblán is a repcevetés kitárcsázása mellett döntöttek és később más növényi kultúra telepítését tervezik, máshol még bíznak abban, hogy a száraz talajba helyezett vetőmag életképesen átvészeli az őszi csapadékig tartó időszakot.

Nem jön a vásárló

A gazdák aggodalmát növeli, hogy egyáltalán nincs mozgás a gabonapiacon. Az elmúlt időszakban mindössze egy-két kötés fordult elő kukoricára, ezeken 20–24 ezer forintért szerződtek tonnánként. A termelők riadalmát növeli, hogy a raktáron lévő idei aratású búza és árpa iránt – legyen az malmi vagy takarmány minőségű – sincs kereslet, a tárolás költsége, illetve a korlátozott tárolókapacitás tovább rontja a gazdák pozícióját.

forrás: bama.hu

Nincsenek megjegyzések: