Oldalak

csütörtök, július 02, 2009

Valami bűzlik Városföldön

Egyre hevesebb indulatokat vált ki a lakosság körében, a Városföldi Agrárgazdasági Zrt. azon terve, mely szerint egy kacsatelepet építenének a már meglévő szarvasmarha és sertéstelep mellé. A helyiek attól tartanak ugyanis, hogy a telep megépülése után fokozódik majd a környezeti szennyezés, és a véleményük szerint egyre nagyobb bűz.

Büdös a helyzet Városföldön. Az évtizedek óta sertés és szarvasmarha tartással foglalkozó vállalatot már korábban is többen támadták, az állati trágya bűze miatt. Most azonban újra fellángoltak az indulatok, mert a Városföldi Agrárgazdasági Zrt, mely majd 100 városföldit foglalkoztat illetve több millió forintnyi iparűzési adót fizet a településnek, az eddigi telepek mellé, egy kacsatelepet szeretne építeni.

A környezetvédelmi hatástanulmány lakossági megbeszélésen vagyunk, lakók egy része attól tart, hogy tovább nő a levegő szennyezettsége, valamint az ezzel járó bűz.

Egy 37000 állományból álló kacsatelepet szeretnének létesíteni tehát a meglévő környezetszennyezés tovább fokozódik ez ellen mi tiltakozunk.” - Gyurász Mária az Élhető Városföldért Egyesülettől.

A tervek szerint ebben az épületben kap majd helyet a kacsatelep. Dr. Vidmann Mihály a Városföldi Agrárgazdasági Zrt vezérigazgatója elmondta, a rendelkezésre álló tanulmányok és felmérések szerint egyáltalán nem nő majd a környezetszennyezés a kacsatalep megépítése következtében, annál is inkább mivel a kacsák trágyája alig növeli majd meg a már meglévő napi ürülékmennyiséget.

A hozzá kapcsolódó tanulmányok ismeretében egyértelműen tudjuk mondani, hogy semmi olyan hatás nem fogja érni a lakosságot, illetve a környezetet ami kedvezőtlen lenne az ő életvitelükre, fontos, hogy ez nem egy nyitott telep lesz.” - Dr. Vidmann Mihály a Városföldi Agrárgazdasági Zrt elnök- vezérigazgatója.

Vagyis mind a szellőztetést mind az ürülékelvezetést egy zárt rendszerben oldják majd meg. A sertéstelep bűzére is van megoldása a vállaltnak, egy hamarosan elkészülő 2.5 milliárd forintból megvalósuló beruházás, mely elkészülte után minden sertés ilyen telepeken kap majd helyet, a modern technológiának köszönhetően pedig a hígtrágya kibocsátás- ami a bűzt is okozza- a felére csökkenhet. Mint megtudtuk az engedélyezések jó ütemben haladnak, így már a következő év első felétől megkezdődhet a kacsatelep építése Városföldön.

szerző: Lantos Csaba

forrás: kecskemetitv.hu

Nincsenek megjegyzések: