Oldalak

kedd, július 14, 2009

Könnyítést kell adni a hazai vágóhidaknak

A magyar piacra termelő vágóhidak terheinek enyhítését kérte a kormánytól az MDF nevében Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szorgalmazta, hogy ezeknek a vágóhidaknak ne kelljen húsminősítési eljárás alá vetniük a helyben történő felhasználás céljára levágott állatok húsát. A húsvizsgálat elvégzése elengedhetetlen, de a helyben fogyasztásra vágott állatok esetében a minősítés, azaz az osztályba sorolás nélkülözhető lépés.

A hazai áruk piacra jutásának egyik legnagyobb akadálya a túlbonyolított minősítési eljárás - jelentette ki a politikus. Ezért az MDF azt szeretné, ha heti tíz vágásig nem kellene minősíteni, valamint minősítési díjat fizetni, így a kisebb vágóhidak heti 50-80 ezer forintos költségtől mentesülnének.

Fontos, hogy a hatósági állatorvosok is egyetértenek ezzel a kezdeményezéssel. A közelmúltban kirobban fuzáriumbotrány rávilágított arra, hogy tovább kell fejleszteni az élelmiszerellenőrzés hatékonyságát, és meg kell könnyíteni a jó minőségű hazai élelmiszerek piacra jutását.

HÁTTÉRANYAG

A friss és egészséges hús érdekében könnyítést kell adni a vágóhidaknak

A közelmúltban kirobbant fuzárium-botrány rávilágított arra, hogy a fogyasztók és a termelők érdekében tovább kell fejleszteni az élelmiszer ellenőrzés hatékonyságát, és meg kell könnyíteni a jó minőségű hazai élelmiszerek piacra jutását. Ezért a Magyar Demokrata Fórum arra kéri a kormányt, könnyítsen a hazai piacra termelő vágóhidak bürokratikus terhein, és heti 10-es vágásszámig törölje el a minősítési díjat.

Az MDF konzervatív pártként gazdasági és élelmiszerbiztonsági szempontból egyaránt kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy a hazai fogyasztásban előtérbe kerüljenek a kiváló minőségű hazai élelmiszerek. Egyfelől ugyanis a világválság idején nemzetgazdasági érdek, hogy helyzetbe hozzuk a hazai termelőket. Másfelől pedig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a családok asztalára friss és egészséges – lehetőleg helyben készült - élelmiszer kerülhessen. Ezt a kettős célt úgy tudjuk elérni, ha a politika nem gátolja, hanem elősegíti azt, hogy a hazai termelők és a hazai fogyasztók egymásra találhassanak.

A hazai áruk piacra jutásának egyik legnagyobb akadálya a túlbonyolított bürokratikus minősítési eljárás. Természetesen mi is úgy látjuk, hogy a húsvizsgálat elvégzése elengedhetetlen, azonban a helyben fogyasztásra vágott állatok esetében a minősítés, azaz az osztályba sorolás nélkülözhető lépésnek számít. Ezért arra kérjük az agrártárca vezetőjét, hogy változtasson a helyben történő felhasználás céljára levágott állatok húsminősítésére vonatkozó előírásokon, és adjon könnyítést a hazai piacra termelő vágóhidaknak. Javasoljuk, hogy heti 10-es vágásszámig ne kelljen minősíteni, és minősítési díjat fizetni. Ez a módosítás jelentős bürokratikus és anyagi terhet venne le a kisebb vágóhidakat üzemeltető kisvállalkozók válláról.

Amennyiben a kormány megfogadja a javaslatunkat, akkor a kis vágóhidak nem mennek csődbe, a húsáru pedig hamarabb – azaz frissebben – kerülhet a fogyasztók asztalára. Ez a szempont a Magyar Demokrata Fórum számára azért is kiváltképp fontos, mert agrárpolitikánk sarokkövének számít a helyi piacok segítése, a hazai élelmiszerek előtérbe helyezése. Ma már az egész világon belátják, hogy a helyben előállított és elfogyasztott élelmiszerek – az ellenőrizhető eredet és a lerövidült szállítás miatt – frissebbek és egészségesebbek, mint az importáruk. És az sem elhanyagolható szempont, hogy a helyi élelmiszerek esetében nem kell számolni a szállítás, a hűtés és raktározás költségeivel, amelyek a fogyasztók pénztárcáját terhelik, és nem mellesleg komolyan szennyezik a környezetet is.

A helyi piacra termelő vágóhidak minősítési kötelezettségének eltörlése tehát gazdasági-, egészségi- és környezetvédelmi szempontból egyaránt szükséges lépés. Az MDF vallja, hogy ha a kormány képes végre engedni a bürokratikus szorításon, akkor jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb vágóhidak túlélhessék a válságot, és friss, ellenőrzött eredetű hús kerülhessen a magyar családok asztalára.

forrás: mdf.hu

Nincsenek megjegyzések: