Oldalak

szerda, július 08, 2009

Tovább egyezkedik a Gyulai Húskombinát

Meghirdetik a Herz vagyonelemeit

Elkezdődtek a leépítések a Herz Szalámigyárnál, és a vagyon is hamarosan gazdát cserélhet. Gyulán még mindig nem sikerült dűlőre jutni az MFB hitelről. A tradicionális magyar húsipar agóniája folytatódik.

Nem termel és a kiszállítás is leállt a felszámolás sorsára jutott Herz Szalámigyár Zrt.-nél - tájékoztatta lapunkat Pinka György, a vállalat felszámolója, aki szerint a gyár újraindításra nincs sok remény, annak költségei jelentősek. Ebben a helyzetben kénytelenek voltak a 330 alkalmazottat érintő csoportos létszámleépítést megkezdeni, ami a felszámoló szerint nyár végére befejeződhet.

A nyári hónapokban szeretnék eladásra meghirdetni a gyár vagyonelemeit, a társaság eszközeit és ingatlanait egyben értékesítenék. Érdeklődő akad a patinás cégre. Olyan vevőt szeretnénk találni - tette hozzá Pinka György -, aki biztosan és hosszútávon garantálni tudja a működtetést.
Lényegesen jobb pozícióban van a Gyulai Húskombinát Zrt., ám a helyzete azért nem rendeződött véglegesen. A Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) remélt bankgaranciát ugyanis egyelőre nem kapta meg a vállalat. (A Gyulai abból a 30 milliárdos állami garanciavállalási keretből számít forrásra, amelyet kifejezetten nehéz helyzetbe került élelmiszeripari társaságok számára nyitottak meg.) Az állami fejlesztési bank a vártnál komolyabb feltételeket támasztott, a húsipari cég finanszírozó pénzintézetével pedig még nem tudtak minden kérdésben megegyezni. Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese szerint ha a gyulaiak megfelelő fedezetről tudnak gondoskodni a bankgarancia mögé, és hosszú távú fennmaradásuk is levezethető a programból, akkor vélhetően hozzájuthatnak a hitelhez.

Ruck János, a Békés megyei húsipari cég vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta: bízik abban, hogy egy-két héten belül döntés születik az MFB hitelről. Ettől függetlenül a húskombinát most a szokásos rendben működik, ami döntő részben a tulajdonosi kör forrásátcsoportosításának köszönhető. A piacvezető termékeket két műszakban, míg a húskészítményeket egy műszakban készítik.

A Magyar Fejlesztési Bank az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások éven túli forgóeszközhitel lehetőségeinek bővítésére június elsején, mintegy 30 milliárd forintos programot indított. A hónap végén juthatnak pénzhez az első kérelmezők. A garanciáért a keretösszeg kimerüléséig, illetve 2011 végéig lehet jelentkezni. Aladics Sándor vezérigazgató-helyettes a Népszabadságnak elmondta: a program a forráshiánnyal küszködő hús-, baromfi-, burgonya-, gyümölcs és zöldségfeldolgozók, tejtermék-, malomipari termék-, kenyér és pékáru gyártásával, valamint szőlőbor-előállítással foglalkozó vállalkozások hitelhez jutását segíti. A program módosításáról várhatóan ma születik döntés és ezzel azonnal lehetőséget teremtenek a gyümölcs- és zöldséglé-gyártásban érdekelt cégeknek is, hogy a csatlakozzanak. A bank felmérése szerint a programban részt vevő ágazati körnek 37-40 milliárd forint forgóeszköz hitelre lenne szüksége, ezért 30 milliárdos bankgarancia-programot hirdetnek meg. A 80 százalékos garanciavállalás mellett - amely mögött 90 százalékos állami kezesség áll - így 37,5 milliárd forint forgóeszközhitel felvétele válik lehetővé, ami sokat javíthat a cégek likviditási helyzetén. (Cz. P.)

szerző: Ábrahám Ambrus

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: