Oldalak

hétfő, július 13, 2009

A magyar hús exportőrökre vonatkozó orosz szállítási tilalom feloldása, illetve új eljárás más exportőrök ellen

Moszkva, 2009. július 8.
Mint ismeretes, az Oroszországi Föderáció Állategészségügyi és Növény-egészségügyi Felügyelete (Rosszelhoznadzor) tavaly ősszel antibiotikumok, arany sztafilokokkusz és szalmonella jelenléte miatt ideiglenesen letiltotta 10 magyar üzem oroszországi szállításait.

A Rosszelhoznadzor részletesen áttanulmányozta a magyar állategészségügyi hatóság által korábban (2009. február 10-én) átadott dokumentumokat, melyek antibiotikumok és szalmonella jelenlétének kivizsgálására irányultak. Figyelembe véve a vizsgálatok eredményeit és a magyar állategészségügyi hatóság által tett lépéseket, amelyek az Orosz Föderációba szállítandó termékek szigorított laboratóriumi vizsgálatára irányulnak, valamint azt a garanciát, amely biztosítja, hogy az Orosz Föderációba nem kerülhet exportálásra olyan állati eredetű termék, amely nem felel meg az állategészségügyi követelményeknek és normatíváknak, a Rosszelhoznadzor 2009. július 6-tól feloldotta a következő üzemekre vonatkozó ideiglenes szállítási tilalmat az Orosz Föderációba:

HU 22 (Pick Szeged Zrt.), HU 110 (Hungerit Zrt.), HU 105 (Holla Baromfi Kft.) és HU62 (Kométa 99 Zrt.) üzemek.

Ugyanakkor a Rosszelhoznadzor szigorítja a minőségi ellenőrzést az ezekből az állatfeldolgozó üzemekből az Orosz Föderációba érkező termékeket illetően.

Ezzel egyidőben a Magyarországról az Orosz Föderációba szállított fagyasztott sertéshús (sertéstarja) tételben a tiltott és veszélyes anyagok maradékainak vizsgálata során a laboratóriumi eredményei coli-bacillus jelenlétét mutatták ki. A terméket a HU 6 EK (Pápai Hús Zrt.) számú magyar vállalatnál készítették.

Ezzel kapcsolatosan a Rosszelhoznadzor felkérte az FVM-et, hogy vizsgálat derítse ki a coli-bacillus állati eredetű termékekben fellelhető jelenlétének okát, valamint, hogy történjenek intézkedések annak érdekében, hogy az Orosz Föderációba ne kerüljön kiszállításra olyan állati eredetű termék, amely nem felel meg az Orosz Föderáció követelményeinek és az egyezetett állategészségügyi tanúsítványoknak.

A Rosszelhoznadzor kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy adjon tájékoztatást a lefolytatott vizsgálat eredményeiről, valamint a foganatosított intézkedésekről

A magyar üzemek újra engedélyezése mellett a Rosszelhoznadzor két argentin és egy brazil üzemnek is újra adott szállítási engedélyt. Emellett a Rosszelhoznadzor bejelentette, hogy két USA baromfiüzem, egy brazil és egy argentin húsfeldolgozó üzem termékeit ezentúl szigorúbb laboratóriumi kontroll alá veszik. Ugyancsak szigorított ellenőrzéssel jutnak be Oroszországba a belga (egy üzem) és svéd (három üzem) baromfiszállítmányok, a francia (öt üzem), a német (két üzem) és az ausztrál (egy üzem) feldolgozott hústermékek.

szerző: Kenedi Ákos

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: