Az utóbbi két hétben visszafogta termelését a Pápai Hús 1913 Kft. pápai üzeme, miután váratlanul nyolc-tíz százalékkal megemelkedett a sertéshús felvásárlási ára - tudtuk meg Politzer Józseftől, a cég ügyvezetőjétől. Ez azt jelenti, hogy átmenetileg nyolcvan százalékos kapacitással működik a gyár, a vágóhídon a megszokott heti öt munkanap helyett csak három-négy napon van sertésvágás. A termelés visszafogását indokolja az is, hogy az elmúlt hetekben csökkent a készáruk értékesítése, nőtt a raktárkészlet.
A hirtelen jött alapanyag-áremelkedésért a cégvezető szerint egyértelműen a román sertéspiacon bekövetkezett változások okolhatók: a hazai tenyésztők egy része az ottani magasabb felvásárlási árakat kihasználva jelenleg a keleti szomszédunknál értékesíti a vágóállatokat. A Pápai Húsnál egyébként az alapanyag nagyobb részét hosszú távú szerződésekkel biztosítják, a feldolgozásra kerülő heti hatezer sertés fele pedig a társaság saját hizlaldáiból származik. Ettől függetlenül a mostani krízishelyzetben a cég az olcsóbb szlovák piacról is vásárol élő állatot.
Politzer József elmondta, a pápai húsfeldolgozó helyzetét nehezíti, hogy a nagyobb üzletláncok - éves keretszerződések alapján - hetente adják le a megrendeléseiket, és így azonnal reagálhatnak az átmeneti áremelkedésekre. Ez történt most is: a velük szerződésben álló 14-15 kereskedelmi lánc közül többen is külföldre kacsingatnak, a hazai árak mérséklődéséig a tőkehús beszerzéseiket a exportból oldják meg.
Szintén váratlan fejleménynek nevezte, hogy két nagyobb üzleti partnerük az elmúlt időszakban összesen 267 millió forintos lejárt határidejű tartozást halmozott fel feléjük, ami a cég számára akár likviditási problémákat is okozhat.
szerző: Cseri Péter
forrás: nol.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése