Oldalak

kedd, június 03, 2008

Oroszországi sertéstenyésztési koncepció

Moszkva, 2008. május 29.

Május 28-án mutatták be Moszkvában a Mezőgazdasági Minisztérium, az orosz Sertéshús-termelők Szövetsége, valamint a hollandiai székhelyű Hendrix Genetics közös munkájával elkészített, országos sertéstenyésztés-fejlesztési koncepciót.

A koncepció a 2008-2020. közötti időszakra irányozza elő azokat a fejlesztési feladatokat, amelyek teljesítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az orosz sertéságazat megfelelően ki tudja elégíteni az igényeket. Ennek érdekében előirányozza a legmodernebb technológiák bevezetését, a genetikai állomány nagymértékű javítását, valamint a tenyésztési tevékenység szervezeti hátterének újragondolását.

A mennyiségi vonatkozások tekintetében a koncepció abból indul ki, hogy az elérendő cél 2015-re megteremteni az orosz lakosság sertéshússal történő, európai szintű ellátását, ami a szakértők szerint egy főre évi 38-40 kg-os fogyasztást jelent. 2020-ra kívánják elérni azt, hogy a belföldi szükségletek gyakorlatilag teljes kielégítésén túlmenően az orosz sertéságazat kilépjen a világpiacra, és stabil exportőrként jelenjen meg.

Az elképzelések szerint az országban 7 nagy regionális genetikai centrumot hoznának létre, amelyek folyamatosan ellátnák a gazdaságokat genetikával, gyakorlatilag minimálisra visszaszorítva ezzel a ma még nagy volumenű importot. Ezzel túlmenően a takarmányellátás színvonalának komoly javítása, illetőleg ezt elősegítendő a vetőmegtermesztés, a szelekciós tevékenység modernizálása is szerepel a célkitűzések között.

A koncepció ismertetésén részt vevő mezőgazdasági miniszter többek között elmondta, hogy az elképzelésekben jelzett célkitűzések fontosak és reálisak, ugyanakkor még sok munka van hátra a funkciók megfelelő értelmezésével, az állami részvétel milyenségével kapcsolatban. Alekszej Gorgyejev arra is utalt, hogy a tervekkel összefüggésben indokolt áttekinteni a kapcsolódó ágazatok, többek között a gabonatermesztés helyzetét is, mindenekelőtt a jelenlegi gabonaexportálási gyakorlatot. A miniszter megismételte azt a korábban is hangoztatott nézetét, hogy előbb-utóbb fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, amikor is az orosz exportőrök által szállított gabonán, külföldön felnevelt sertések húsát importálják vissza, nyilvánvalóan veszteségeket okozva ezzel az országnak.

A koncepció megvalósításának finanszírozási hátterével, az állami források bevonásával kapcsolatban a miniszter nem nyilatkozott. A tavaly elfogadott, 5 évre érvényes állami agrárprogram alapján ismeretes, hogy 2008-2012. között 21,7%-kal kell növekednie az agrárium kibocsátásának, s a tervekben prioritást élvez az állattenyésztés fejlesztése, illetve a húsellátás javítása. Ehhez 551 milliárd Rbl összegű, a központi (szövetségi) költségvetés által biztosítandó forrásokból fedezett támogatással lehet számolni, de további hasonló nagyságrendű összeg elkülönítése is várható az önkormányzati (köztársasági, megyei, stb.) költségvetésekből. A most ismertetett, hosszú távú koncepció ugyanakkor nyilván további források allokálását teszi majd szükségessé.

dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: