Oldalak

szerda, június 11, 2008

Csoportos létszámleépítés lesz a pápai húsüzemnél

Konkrét időpont és létszámkeret még nincs, ám csoportos létszámleépítésről tájékoztatta a pápai munkaügyi hivatalt a Pápai Hús Zrt. felszámolásával megbízott budapesti Vectigalis Zrt. Az 1370 fős alkalmazotti létszámból körülbelül ezer fő maradhat a vállalatnál.

Nem konkrét időpontra és határidővel jelentettünk be létszámleépítést, csupán azt jeleztük a munkaügyi kirendeltségnek, hogy ez várható, ezt tervezzük - áll a cég közleményében. Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a felszámolónak fel kell készülnie minden lehetőségre, így arra is, hogy akár napokon belül vevő jelentkezhet a pápai húsgyárért. Az pedig szinte bizonyosra vehető, hogy a "szocialista időkben felduzzasztott dolgozói létszámot" át nem veszi egyetlen befektető sem - tette hozzá.

Négyszáz dolgozó elküldése várható

A felszámolóbiztos megjegyezte: nem akkor akarnak majd kapkodni és három hónapos határidővel létszámleépítést bejelenteni, amikor jelentkezik egy komoly vevő, és közli, hogy csak a létszám felére-háromnegyedére tart igényt, különben nincs üzlet. "Arra törekszünk, hogy minél több munkahelyet megmentsünk, s reálisan ezer munkavállaló megmaradásával lehet is számolni" - vélekedett a felszámoló. Jelenleg 1370 munkatárs dolgozik a húsüzemnél.
Az élő sertés ára fél év alatt mintegy 30 százalékkal emelkedett, miközben a nagykereskedelmi húsárak változatlanok maradtak. Utalt arra is, hogy egy felszámolás alatt lévő cég olyan támogatásoktól is elesik, amely a versenytársaknak úgymond "kijár". Például nem indulhatnak közbeszerzési eljáráson sem - jegyezte meg.

Tiltakozik a szakszervezet

A tervbe vett pápai csoportos létszámleépítés ellen kedden közleményben tiltakozott a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ). Az érdekképviselet szerint szükség van agrárstratégiára és szakágazati - például húságazati - stratégiákra is. Pápa esete a HDSZ szerint azt példázza, hogy nehéz stratégiát összeállítani, ha fontos gazdasági szereplők sorsa bizonytalan.

forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések: