Oldalak

szerda, június 04, 2008

Kocaselejtezés üteme veszélyezteti a Egyesült Királyság sertéshús ellátását

Az Egyesült Királyságban az év eddig eltelt részében 40%-kal nőtt a kocaselejtezés. A jelentős csökkenés azonnal felélesztette a brit sertéshúsellátással kapcsolatos aggodalmakat.

A magas kocakivágás egyenes következménye a 70%-os takarmányár emelkedés okozta, az ország sertéstartói körében állandósult, pénzügyi problémáknak. A takarmányárak meredek emelkedése nem érezhető a vágóhidak által a termelőknek fizetett árakban.

BPEX, tájékoztatása szerint a selejtvágások száma több mint heti 4000 darab, az idei összes kocavágással együtt eléri a 102.000 darabot, szemben a 2007. évi 77.000-es darabszámmal. A brit kocaállomány az elmúlt tíz évben megfeleződött. Az előrejelzések szerint a most még 436.000 darabos állomány decemberre 390.000 darabra csökkenhet.

A BPEX elnöke Stewart Houston kijelentette: "A kocaselejtezés növekedése csak azt jelentheti, hogy a termelők a magas takarmányköltségek miatt csökkentik az állományukat. A vágások megnövekedett száma 1,012 millió darabbal csökkentheti a rendelkezésre álló sertésállományt."

forrás: porkmag.com

Nincsenek megjegyzések: