Oldalak

kedd, június 24, 2008

Aratás 2008

Gőgös Zoltán
Idén várhatóan nagyobb termés takarítható be, mint az elmúlt évben.

Magyarországon az idén kalászos gabonából várhatóan mintegy 8 millió tonnát takarítanak be, ami csaknem 30 százalékkal több az előző évi közel 6 millió tonnánál - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten kormányszóvivői tájékoztatón.

Az aratás az államtitkár szerint a hét végén már elkezdődhet, és 20 munkanap alatt be is fejeződik - mondta Gőgös Zoltán.

A kormány szerdai ülésén meghallgatta az agrártárca beszámolóját az idei aratási előkészületekről. E szerint őszi búzát a gazdálkodók 1,124 millió hektáron vetettek el, ez közel 12 ezer hektárral több, mint a múlt évben betakarított terület nagysága. Az előzetesen becsült hektáronkénti termésátlag mintegy 4,6-4,7 tonna lehet, ami azt jelenti, hogy országosan 5,251 millió tonna termés várható. Ez 30 százalékkal magasabb a múlt évinél.

Gőgös Zoltán szerint a kedvező időjárás segíti a gabonák fejlődését, így várhatóan lényegesen nagyobb termés takarítható be majd az idén, mint a múlt évben.

A betakarításra a gazdálkodók felkészültek, amit az az adat is mutat, ami a szóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy 8,2 milliárd forint értékben vásároltak a betakarításhoz szükséges eszközöket, gépeket a gazdálkodók az Új Magyarország Fejlesztési Program nyújtotta lehetőségek felhasználásával.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a jelenlegi aiowai árvíz, amely az USA egyik legjelentősebb mezőgazdasági államában pusztít, átrendezheti a piacot. Éppen ezért tanácsolja a magyar gazdálkodóknak, hogy ne közvetlenül az aratást követően adják el árujukat. A tároláshoz minden feltétel adott.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy mivel Magyarországnak nincs tengeri kikötője, így a szállítási költségek magasabbak lehetnek, mint azokban az országokban, ahol ez rendelkezésre áll. Gőgös Zoltán szerint az árkülönbség elérheti akár a 20-30 eurót is tonnánként. Ez 5.000-7.500 forintos különbséget jelenthet tonnánként.

Annak érdekében, hogy az aratás zökkenőmentesen menjen végbe az FVM-ben az előző évekhez hasonlóan kéthetente ülésezik az Országos Aratási Koordinációs Bizottság. A megyékben ez a testület hetente tart ülést.

Az aratás sikere érdekében a különböző közlekedés-felügyeleti hatóságokkal és a rendőrséggel is egyeztet a testület azért, hogy a szállításban ne legyen fennakadás. A sajtó rendelkezésére bocsátott írásos anyagból kitűnik, hogy őszi árpából ebben az évben mintegy 196 ezer hektárról viszik majd magtárba a termést. Az előzetes adatok szerint ez elérheti a 840 ezer tonnát. Ez a mennyiség mintegy 22 százalékkal több, mint a múlt évben volt. Az őszi káposztarepcét 12 százalékkal nagyobb területről takarítják majd be, mint a múlt évben, ennek a területnek a nagysága eléri a 250 ezer hektárt. Az össztermés-mennyiség várhatóan 650 ezer tonna körül alakul. A termés mennyisége várhatóan 34 százalékkal lesz nagyobb a múlt évinél. Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva azt valószínűsítette, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) termésbecslése lesz majd a helytálló, azaz végül is 5,2 millió tonna őszi búzát takarítanak be, szemben a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) becslésével, amelynek szakértői 4,8-5,00 millió tonnára tették az idei őszi búzatermés mennyiségét.

Mindehhez az államtitkár hozzátette, általában az érdekképviseletek alá szokták becsülni a leendő termés mennyiségét. Szerinte most is ez történt.

Újságírói kérdésre válaszolva a kukorica termésének becslésére még nem vállalkozott Gőgös Zoltán, ám annyit jelzett, hogy szerinte a tőszámok alapján nem zárható ki a 8 millió tonnás össztermés sem ebből a gabonafajtából.

A 11 oldalas részletes jelentés itt elérhető.

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: