Oldalak

hétfő, március 17, 2008

Orosz húsimport 2008-ban

Az oroszországi húspiac 2007. évi bővülése elérte a 7,5%-ot. A volumenek emelkedésénél jóval nagyobb volt az értékmutató változása, ez a szám egy év alatt 21,5%-kal növekedett.

2008-ra az elemzők újabb növekedést prognosztizálnak, elsősorban a sertés- és a baromfihús-szegmensekben (7, illetve 10%-os bővülés). Ennek is köszönhetően a baromfihús részaránya a teljes húsmennyiségen belül idén várhatóan tovább növekedik, ugyanakkor a marhahús piaci szerepe ismét mérséklődik, annak ellenére, hogy a kormányzati tervekben a marhahús fogyasztásának emelkedése szerepel.

A 2003. év óta kvótákkal szabályozott import az utóbbi időszakban egyre nagyobb szerepet játszik a belföldi igények kielégítésében. Az évente forgalmazott, csaknem 9 millió tonnás mennyiségen belül idén várhatóan 2,7 millió tonnás import realizálódhat, ami 3,7%-os növekedést jelent.

Az idei importbővülés azt is mutatja, hogy nem változik az a tendencia, amely szerint már 2000-tól kezdve folyamatosan emelkedik az importált hús aránya. Hasonlóan a mintegy két évvel ezelőtt beindult tendenciához, idén is az prognosztizálható, hogy a sertés- és a marhahús csoportjában lesz dinamikusabb importemelkedés, a baromfiimport gyakorlatilag szinten maradhat. Ez utóbbi alapja, hogy az utóbbi időszakban a hazai termelés jelentősen megerősödött, és egyre inkább képes a belföldi igények kielégítésére.

A több éve tartó beruházási hullám következtében a baromfiágazat növekedése világméretekben is az egyik legdinamikusabbá vált. Az 1990. évi szintet az orosz agráriumon belül csak ez az ágazat érte el mára, és a baromfipiacon jelenleg mintegy 55%-os a hazai termékek aránya. Ezzel együtt az orosz baromfihús-import volumene idén is 1,3 millió tonnás nagyságrendű lehet, amiből csupán az észak-amerikai exportőrök közel 1 millió tonnát szállíthatnak.

dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: