Oldalak

hétfő, március 03, 2008

Jelentős állománycsökkenés a tengerentúlon

Smithfield - USA
A Smithfield Foods bejelentette, hogy 4-5%-kal, vagyis 40.000-50.000 kocával csökkenti az USA-ban lévő tenyészállományát, ami éves szinten 800.000 - 1.000.000 tonna termelés csökkenést jelent.
A vállalat évente mintegy 18.000.000 hízót állít elő jelenleg, de az említett változásokat azonnali hatállyal életbe léptetik.
Az okokról nyilatkozva C.Larry Pope elnök ügyvezető kifejtette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben valamit lépniük kellett. A gabona árak továbbra is rekord szinten állnak, és a jelenlegi USA vezetés a kukorica etanol célú felhasználását pártolja. A jelenlegi gazdasági helyzet nagyon erőpróbáló, és úgy véljük, hogy a növekvő termelési költségeket végül is a magasabb élelmiszerárakon keresztül az amerikai fogyasztóknak kell megfizetniük. Időközben a Smithfield azonnali lépéseket tesz az élő állat előállító egységeink hatékonyságának javítására.
A Smithfield a legnagyobb Egyesült Államokbeli tőkehús feldolgozó és kereskedő, valamint a legnagyobb sertéstenyésztő évi 12 milliárd dolláros bevétellel.

Kanada
A kanadai kormány 10%-os tenyészsertés selejtezési programot hirdetett. A cél, hogy mintegy 150.000 kocával csökkentsék a bent álló tenyészállományt, és 3.000.000-val az éves sertés előállítást.
Az alkalmas termelők minden levágatott koca vagy kan után egy adott összeget (225 CAD) kapnak, de ezért legalább egy istállót a következő 3 évben üresen kell tartaniuk.
Az elmúlt évben Kanada 30 millió sertést állított elő, melyből 20,2 millió darabot le is vágott. A többi sertés malacként (3,2 millió), vagy vágósertésként (6,5 millió) az Egyesült Államokba került. Kanada az EU és az USA után a világ harmadik legnagyobb sertéshús exportőre.
A következő tényezők állnak a kormány döntésének hátterében:

  • A kanadai dollár elmúlt két évben történt erősödése, jelentős hátrányt jelentett a húsipar számára.
  • A gabona árak az elmúlt egy évben megduplázódtak.
  • A kanadai gazdasági növekedés miatt a vágóhidakon munkaerőhiány alakult ki, minek következtében az elégtelen vágóhídi kapacitásokkal kell a képződő sertéseket levágni.
  • Az exportnál a hűtőkonténerek elhúzódó hiánya párosult a tengeri szállítás megnövekedett költségeivel.
  • A felsorolt problémák egyike sem látszik megoldódni a közeljövőben, sőt az USDA jelentése szerint a telepeken 4,2%-kal nőtt az állatállomány, mely előre vetíti, hogy a sertéspiac az elkövetkezendő időkben is nyomás alatt lesz. A növekvő etanol előállítás miatt kevéssé tűnik valószínűnek, hogy 2008-ban a takarmány árak csökkennének.

forrás: pigprogress.net

Nincsenek megjegyzések: