Oldalak

kedd, március 25, 2008

Csökkenő sertésállomány

Tavaly három százalékkal, 3,86 millióra csökkent a sertésállomány az előző évihez képest. A helyzet oka a takarmány és az energiaárak növekedése, valamint az erős uniós kínálati nyomás. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium programot állított össze, ami az állattartó vállalkozások "túlélését" biztosíthatja.

Az anyakocák száma 2007-ben 262 ezer volt, ami tíz százalékkal kevesebb a 2006. évinél. A tavalyi sertéshústermelés háromszázezer tonna volt. Ez hatszázezer tonnával volt kevesebb, mint 2003-ban.

Az élősertés-behozatal 2007-ben nyolc százalékkal csökkent az előző évhez képest, hatvannégyezer tonna körül mozgott. A felvásárolt élősertések tizenöt százaléka behozatalból származott. A hazai sertéshús mintegy harmadát (kilencvenháromezer tonnát) exportálták tavaly, ami hat százalékos növekedés 2006-hoz képest.

A vágósertés felvásárlási ára 2006-ban, élősúlyban számolva kilónként 290 forint volt. A felvásárlási ár reálértéke tavaly a 2006-oshoz képest tizenegy százalékkal csökkent. A hasított melegsúlyra számított, kilogrammonkénti ár jelenleg 334 forint, ami nyolc százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A sertésállomány hatvan százaléka az ezer állatnál többet tartó üzemekben koncentrálódott, ez a szakemberek egy része szerint kedvező jelenség. A koncentrálódás és a kedvezőtlen gazdasági környezet - azaz a magas költségek és a nyereséghiány - miatt, 2003 óta kétszázezer gazdaságban hagytak fel a sertéstartással, ami egymillió sertés kiesését jelentette.

A takarmány ára - amely a legjelentősebb mértékben befolyásolja az állattartás önköltségét - a múlt év nyarától jelentősen, esetenként ötven-száz százalékkal emelkedett. Ennek oka a szakértők szerint elsősorban a bioüzemanyag-gyártás megnövekedése, az intervenciós kukoricakészletek csökkenése, továbbá a világ több pontján tapasztalható terméskiesés. A versenyhelyzetet kedvezőtlenül befolyásolták az állat-, és környezetvédelmi beruházások megnövekedő költségei is.A szakértők szerint az idei év az ágazat számára a túlélésért való küzdelem éve lesz. A kedvezőtlen kilátások okai között említhetők a továbbra is magas takarmányárak, a növekvő energiaköltségek, a költségekhez viszonyított, alacsony felvásárlási árak, valamint az uniós piacon jelentkező - a kedvezőtlen gazdasági hatásokból adódó - erős kínálati nyomás.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium intézkedései között szerepel az állatjóléti feltételeknek való megfelelésből adódó többletköltség támogatása. Ilyen célra a sertéságazat hatmilliárd forint támogatást kap. Az állategészségügyi költségek finanszírozását és az állatihulla-megsemmisítést szintén támogatja a tárca.

A takarmányszükséglet kielégítését szolgálja az is, hogy az állattartók legalább háromszázezer tonna kukoricához juthatnak hozzá, kedvezményes úton. Az állattartók helyzetének további javítását teszi lehetővé az a forgóeszköz hitelkonstrukció, amely révén mintegy húszmilliárd forint hitel áll az állattartók rendelkezésére.

forrás: vallalkozoinegyed.hu

Nincsenek megjegyzések: