Oldalak

szerda, március 19, 2008

Az EU sertéshús exportjának növekszik a jelentősége

Az EU napjainkban a világ legnagyobb sertéshús exportőre - a maga 22.9 millió tonnás 2007-es sertéshús előállításával, a német piac- és árelemző ZMP adatai alapján. A sertéshús piacon a verseny az elmúlt évben erősebbé vált.

2007-ben 1,9 millió tonna sertéshús került exportra, mely magában foglalja a bacont, a szalonnát, valamint az élőállat exportot is.

Az USA dollárhoz képest erős Euró, jelentős hatással volt, különösen, hogy a sertéshús kereskedelme az EU-n kívül dollárban történik.Az USA-ból jövő konkurencia
A világ második legnagyobb sertéshús exportőre az Egyesült Államok, amely 1,3 millió tonnát exportált az elmúlt évben. Az ország Japánba irányuló exportja ugyan ezen időszak alatt 6 %-kal nőtt.

A 27 EU tagország közül Dánia körülbelül 520.000 tonnát exportált az EU-n kívülre. Németország és Hollandia következett a maga 330.000 és 210.000 tonnájával. A Japánba és Oroszországba irányuló export mennyiségének visszaesését követően az EU enyhe emelkedést regisztrált az Ázsiába irányuló exportban, különösen Kína és Hong Kong irányába. A ZMP jelentésében arra számít, hogy ez a trend folytatódik a következő évben. Kelet Európáról szintén úgy gondolják, hogy jó export kilátásokkal rendelkezik.

forrás: pigrogress.net

Nincsenek megjegyzések: