Oldalak

vasárnap, május 13, 2007

A túl sok DDGS nem tesz jót a sertéshúsnak

A sertések takarmányozásában a nagy mennyiségű kukorica gabonatörköllyel (DDGS) való kiváltása túl sok telítetlen zsírsavat visz be, mondta Mickey Latour a Pardue University tudósa.

A kelleténél nagyobb szintű telítetlen zsírsav kihatással lehet a szalonna és a felvágottak küllemére, és az ízüket is befolyásolhatja, mondta Latour. Továbbá az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak aránya a sertés termékekben táplálkozástani szempontból egészségtelen irányba mozdulhat el, mondta.

„Azt találtuk, hogy a sertéstakarmányokban a kukorica 10-12 %-ának DDGS-sel való helyettesítése megtehető” mondta Latour. „Süldők esetében ez az arány inkább a 6-8 %-os tartományban legyen, mivel a szalonnájuk puhább, mint az ártányoké.”

Rossz zsírok
„A DDGS egy jó termék a sertések számára, de oda kell figyelni, hogy milyen mennyiségben etetjük” mondta Latour. „Míg a húsmarhák akár 30 % DDGS-t is meg tudnak enni a húsminőség romlása nélkül, ez a sertésekre nem igaz. A Latour és a Pardue ösztöndíjas Brian Richert és Allan Schinckel azt találták, hogy a sertés egyedi testösszetételének köszönhetően a DDGS sokkal nagyobb arányban alakul puha zsírrá a kukorica-szója takarmányozáshoz képest.


Ahogy növekszik a sertés takarmányban a DDGS mennyisége úgy nő az Omega-6 aránya az Omega-3 rovására. Az Omega-6 zsírsav túlzott szintjéről úgy tartják, hogy megemeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az Omega-3 zsírsavak úgy ismertek, mint egészséges zsírsavak.

forrás: allaboutfeed.net

Nincsenek megjegyzések: