Oldalak

csütörtök, május 24, 2007

Organoleptikus bírálati eredmények Atkáron

Május 17-én nagy napra virradt a hazai sertéstenyésztő társadalom. Eljött az év első atkári próbavágásának a napja. Ez az a nap, amikor a végtermék tesztre beküldött hízók vágott féltestjeit megnézhetik a tenyésztők, és sor kerül az ott lévő szakemberek rágóizmai, és ízlelőbimbói által végzett organoleptikus bírálatra.
Minden, a teszten résztvevő konstrukció krajából egy azonos méretű pogácsát szaggatnak, és ezt sótlanul megsütik, majd ezeket a mintákat párokba rendezve a résztvevőknek meg kell állapítania, hogy az "A" vagy a "B" minta ízletesebb, illetve porhanyósabb e. Az eredmények kiértékelése után megadható, hogy a különféle konstrukciókból nyert minták hol helyezkedtek el egymáshoz képest a tesztben résztvevő sertéstenyésztők ítélete alapján.

Ebben az évben az alábbi eredmény született:

PORHANYÓSSÁG
HelyezésKonstrukcióÉrtékarány
1RATTLEROW SEGHERS

100,0

2Pannonhibrid

89,5

3Középtiszai Mg. ZRt.

65,0

4Hungapig

60,7

5Topigs

10,0



ÍZ
HelyezésKonstrukcióÉrtékarány
1Pannonhibrid

100,0

2RATTLEROW SEGHERS

68,7

3Topigs

18,5

4Hungapig

16,8

5Középtiszai Mg. ZRt.

10,0

Nincsenek megjegyzések: