Oldalak

kedd, május 15, 2007

A sertések harmada fekete

Hiányzik a pénzügyi ellenőrzés a húsiparban

A Hússzövetség már a kormány és az EU segítségét kéri a százmilliárdos feketehúsvágás felszámolásáért. A sertéstartók szerint a húsiparnál, az importőröknél és a kereskedőknél kell az elmaradt áfát keresni.

A húspiac harmadát a feketekereskedelem adja - mondta Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Míg a szövetségükhöz tartozó nagyobb feldolgozók évente mintegy 350 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak, addig a fekete-húskereskedelem értéke meghaladja a százmilliárdot. Ebben a helyzetben a legális feldolgozók képtelenek növekedni, ugyanis a piaci árversenyben sorra alulmaradnak az áfát nem fizető, feketén forgalmazó vállalkozókkal szemben. Berczik Attila szerint Gráf József agrárminiszter megígérte: a kormány elé viszi a húsfeldolgozók gondjait. Ha a kabinet sem intézkedik hathatósan, akkor az ügyvezető titkár szerint uniós segítséget kell kérni az ügyben. Ez utóbbi azért is lényeges lehet, mivel sok élő sertés, tőkehús és húskészítmény érkezik Magyarországra az unió többi tagországából. Ezek egy része után szintén nem fizetnek áfát, az ágazati szereplők szerint ugyanis hiányzik a kellően szigorú pénzügyi ellenőrzés. De ugyancsak a feketepiacot dagasztják azok a kistermelők, akiktől gyakran ellenőrizetlenül kerül áru a piacra, mindenféle adó megfizetése nélkül - állítja Berczik Attila.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Országos Szövetségének elnöke úgy véli, a hibát inkább az importőrök és a húsbontók körében kell keresni. A sertéstartóknak pontosan el kell számolniuk az állataikkal, ugyanis csak akkor juthatnak támogatáshoz, ha a felvásárlók által kiállított átvételi jeggyel igazolják, hogy legális csatornán keresztül értékesítették az állatot. Sákán szerint miközben egyes feldolgozóknál élelmiszer-biztonsági szempontból minden rendben van, addig kevesebb figyelem kíséri a pénzügyi elszámolást. Hasonló a helyzet az importtal is, mert miközben az áfa megfizetése nélkül érkezik a hús Lengyelországból vagy Szlovákiából, addig itthon már egyszerűen össze lehet keverni a "számlás" hússal. Az pedig aligha állapítható meg, hogy egy rúd párizsi melyik fele áfás, és melyik nem.

A feketehúst így tisztára mossák, miközben a húszszázalékos áfa ártartalékként jelenik meg a piaci alkuban. Ez a pénz keveseknek a meggazdagodást, a legális húsiparnak pedig a tönkremenetelt jelentheti.

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: