Oldalak

vasárnap, május 13, 2007

A norvég kormányt sürgetik, hogy halassza el a herélési tilalmat

NORVÉGIA – Valószínű, hogy az Európai Unió a közeljövőben betiltja a malacok érzéstelenítés nélküli herélését. Norvégia határozottan be akarja tiltani teljesen a herélést, hacsak a norvég sertéstenyésztők nem tudják meggyőzni kormányukat, hogy ezt a kérdést fontolják meg újra.

A kutatások azt mutatják, hogy a teljes tiltás bevezetésére nincs esély 2009-ben a norvég sertéságazatra gyakorolt jelentős negatív hatás nélkül – mind gyakorlati és mind gazdasági szempontból. A norvég kormányt kérték, hogy a halassza el tilalmat, melyet két éven belül terveznek bevezetni, ezzel lehetővé téve a további vizsgálatokat.

A sertéságazat szerint a halasztás életbevágó, mivel a herélés megtiltása hátrányosan érintené a norvég sertés termelést.

Norvégiában a herélést csak állatorvos végezheti érzéstelenítés mellett. Ezt legtöbbször a piac húsminőséggel szembeni követelményei miatt kell elvégezni.

Amikor a kutatók az első kutatást elvégezték az érzéstelenítésben végzett herélés gyakorlati vonatkozásaival kapcsolatban, azt találták, hogy a felmérésben résztvevő állatorvosok több mint 50 %-a elégedett volt az eredménnyel, míg a termelők kétharmada elégedetlen volt. Igaz, hogy két évvel később már csak a termelők egyharmada volt elégedetlen.

A felmérésben a malacok herélését átlag tíz napos korban legtöbbször a bőr alá és herébe fecskendezett lidokaint és adrenalint alkalmazásával végezték. Az operációt követő komplikációk ritkák voltak.

forrás: thepigsite.com

Kíváncsi lennék, hogy a hazai szakmai szervezetek kialakították-e már a maguk álláspontját ebben a kérdésben, és lobbiznak-e már a kormánynál, vagy majd a tiltás bevezetésekor nézünk nagy kerek szemekkel.

Nincsenek megjegyzések: