Oldalak

péntek, február 16, 2007

Oroszul tanulnak a CORA kocasüldők

Tavaly februári hírlevelünkben olvashattátok, hogy megköttetett egy sertéstenyésztési projekt az orosz Agro Holding és a Rattlerow Seghers között. Ez a megállapodás 5000 tenyészkocasüldő exportjáról szólt.

Oroszország hatalmas méreténél fogva óriási piacot jelent. Ezt támasztja alá a telepek mérete is. Számunkra elképzelhetetlen méretű gazdaságok találhatók az országban. Ezt példázza a telepmodellek struktúrája:

  • Nagyüzemi nagy sertéstelepek 54-300 ezer hízókibocsátás/év
  • Nagyüzemi közepes sertéstelepek 6-24 ezer hízókibocsátás/év
  • Háztáji és farmergazdaságok

2005-ben a sertéslétszám 14,8 millió volt, 2006 év végére ez a szám 16,2 millióra emelkedett. A 1.780 ezer tonna sertéshús-kibocsátást 2010-re 2.070 ezer tonnára szeretnék növelni, illetve 2015-re megcélozzák a 3.000 ezer tonnát.

Ezek a számok önmagukért beszélnek. Ezzel párhuzamosan a telepek fejlesztése is megindult. A hiteleket egy 6 éve létrehozott állami tulajdonú bank nyújtja, mégpedig úgy, hogy a nyolc éves futamidőre nyújtott kölcsön hitelkamatának 2/3-át az állam 1/3-át pedig a gazdálkodó fizeti. Lám, lám még a nagy testvértől is tanulhatnánk! Mielőtt bárki rávágná, hogy persze mert ők nem uniós tagok, szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy mondjuk 6 éve még mi sem voltunk az unió tagjai.

Az első szállítás

Az 5.000 CORA tenyészkocasüldő 4-5 részletben kerül leszállításra. Az első szállítmány 796 db kocasüldő 2006. december 23-án érkezett meg Angliából az Agro Holding Timszk-i telepére. A CORA kocára a kiváló szervezeti szilárdsága és jó alkalmazkodóképessége miatt esett a választás. Eltolt korcsoportban 50-80 kg közötti súlyban érkeztek s az akklimatizálódás után elegendő idő marad a szükséges vakcinázások elvégzésére. Az állatok öt nap alatt közel 3.000 km-t utaztak. A következő szállítmány február első felére várható. Ez azt jelenti, hogy a karantén letelte után tehát kéthavonta megy ki körülbelül 1.000 állat. Az állategészségügyi elvárások elég magasak a fogadó fél részéről.

Az állatorvosnak igazolnia kell hogy nem volt:

  1. afrikai sertéspestis az EU területén az utóbbi 3 évben,
  2. ragadós száj- és körömfájás az EU tagállam területén az utóbbi 12 hónapban,
  3. sertések hólyagos betegsége az EU tagállam területén az utóbbi 12 hónapban,
  4. klasszikus sertéspestis, Aujeszki-féle betegség, fertőző sertésbénulás az EU tagállam adott közigazgatási területén az utóbbi 12 hónapban,
  5. trihinellózis, gümőkór, brucellózis, PRRS az adott gazdaságban az utóbbi 3 évben,
  6. leprospirózis (L.pomona) az adott gazdaságban az utóbbi 3 hónapba,
  7. lépfene az adott gazdaságban az utóbbi 20 napban

a szállítást megelőző 21 napban a sertések karanténban voltak és vérvizsgálaton estek át az alábbi betegségekre:

  1. klasszikus sertéspestis,
  2. PRRS,
  3. brucellózis,
  4. gümőkór,
  5. klamídiózis,
  6. Aujeszky-féle betegség,
  7. sertés transmissibilis gastroenteritise,
  8. sertések hólyagos betegsége,
  9. torzító orrgyulladás

A szállítást megelőzően az állatokat karanténba kell helyezni és a fenti vérvizsgálatokat kell elvégezni. A karantén ideje alatt a vevő által delegált állatorvos ellenőrzi a karantént és az ellenőrző vérvizsgálatokat. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az első karantén idején az állattenyésztési igazgató és a cég egy állatorvosa tartózkodott Angliában és egyikük sem beszél angolul.

A telepet folyamatosan korszerűsítik, illetve építik. Az épületek modernek, német technológia kerül beszerelésre. A premixet a magyar Agrofeed Kft biztosítja, a tenyészállatokat, pedig a szintén magyar Rattlerow Seghers Kft. Tehát minden adott egy új telep elindításához és a jó termelési eredmények eléréséhez.

Mostani látogatásom célja elsősorban a helyzet feltérképezésére irányult. Nagy izgalommal és várakozással voltam az út iránt. Elsősorban természetesen a kocasüldőink hogyléte érdekelt, de számomra az sem volt közömbös milyen a jelenlegi helyzet Oroszországban, hogyan élnek az emberek. Nem kis meglepetésemre Moszkva egy igazi európai nagyváros. Modern nyugati autók tömkelege, bevásárló plázák és az emberek ugyanúgy öltözködnek, mint nálunk. Két igen lényeges különbség van az ottani és a hazai viszonyok között. A benzin literenkénti ára 140 Ft, a személyi jövedelemadó pedig 13%.

A vidéki városokban már közel sem fényes ennyire a helyzet és a falvakban még rosszabb. Az ételek elég ízletesek voltak különösen a savanykás levesek és a különböző saláták. Az egyetlen szinte megemészthetetlen a szállodai reggeli volt. Egyik nap burgonyapüré sült hallal, másnap burgonyapüré húsgombóccal.

Az összes faktor közül az emberi tényező a legzűrösebb és ez az úgynevezett leggyengébb láncszem.

A mentalitása az ottani embereknek még meglehetősen emlékeztetett a 30-40 évvel ezelőtti magyarországi helyzetre. A jó eredmények eléréséhez a gondolkodásmódot kell átalakítani, -ami persze nem egyszerű.- mégpedig úgy, hogy a problémák felmerülése esetén az első gondolat a megoldásra irányuljon. Azt gondolom ez egyáltalán nem hálás, de szép feladat. A lehetőségek viszont óriásiak, úgyhogy lépésről-lépésre végig kell járni és kisimítani az utat.

Ezzel az üzlettel párhuzamosan más orosz és ukrán cégekhez is szállítunk tenyészállatokat a közeljövőben.

A címhez kapcsolódva nem csak a kocasüldőknek, hanem nekünk is újra kéne tanulni az orosz nyelvet, mivel náluk ez a kommunikáció legelterjedtebb formája.


Kommunikáció=Üzlet


Botzheim Tibor

Nincsenek megjegyzések: