Oldalak

kedd, november 14, 2006

Eladók egyes kutatóintézetek

Az egyik legkiterjedtebb intézményrendszerrel működő agrártárcánál évek óta tart a létszámcsökkentés, átcsoportosítás. Most féltucatnyi kutatóintézet értékesítése, illetve végelszámolása került terítékre - számol be a Népszabadság.

Több élelmiszer-gazdasági kutatóintézet privatizációját készítik elő jövőre - legalábbis ez szerepel a 2007-es évi költségvetési törvényt megalapozó módosítások között. Ennek oka, - amint azt az agrártárcánál megtudtuk -, hogy megszűnt az állami élelmiszeripar, ami miatt számos kutatóintézetet fenntartottak.
A privatizációs törvény módosításával előbb pro forma eladhatóvá teszik a tárca fennhatósága alá tartozó intézeteket, majd kiírják a pályázatokat. Úgy tudjuk, valószínűleg az ÁPV Rt.-t bízzák meg az értékesítés lebonyolításával, ugyanis erre a tárcának nincs apparátusa.
Az egykori Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet érdi, ceglédi, fertődi és újfehértói állomásain létrejött önálló társaságok 100 százalékos állami tulajdonrészét értékesítik most, akárcsak az Országos Húsipari Kutatóintézet esetében. . Az ilyen intézmények a fejlett élelmiszer-kultúrájú országokban magánkézben működnek, ez nálunk is így lesz - mondta el a Népszabadságnak Gráf József, az agrártárca vezetője.
Forrás: Origo Vállalkozói Negyed

Nincsenek megjegyzések: