Oldalak

hétfő, november 27, 2006

Az EU csatlakozás Bulgáriában a húsárak 20%-os emelkedését eredményezi

A hústermékek ára akár 20 %-kal is emelkedhet Bulgária európai uniós csatlakozását követően, mondta Emil Dimitrov a Bulgáriai Húsfeldolgozók Szövetségének képviselője a tengerparti Várnában.

A balkáni ország eddig 5%-os import vám mellett Brazíliából és Argentínából szerezte be a húst, de az EU csatlakozás után ez a vám 80%-ra fog növekedni, mutatott rá a Darik News-ra hivatkozva.

Bulgáriának Európából kell majd szarvasmarhát importálnia, ahol ennek a kilónkénti költsége körülbelül 3 € (777 Ft szerk.) a fuvarköltség nélkül. Mostanáig a Dél Amerikából irányuló import költsége kilónként 2 $ (394 Ft szerk.) volt, mely magában foglalta a szállítási költségeket is.

Ez meg fog jelenni a bulgáriai árakban, mivel a sonkák, felvágottak és szárazárúk 90%-ánál marhahúst használnak az országban. Néhány húsfeldolgozó talán elkezd több sertéshúst használni, hogy ellentételezze a magasabb árakat. Ők valószínűleg Európából fognak sertést behozni, mivel ez olcsóbb, mint a Bulgáriában előállított, mondta Dimitrov.

Forrás: www.novinite.com

Nincsenek megjegyzések: