Oldalak

kedd, december 23, 2008

Nagy disznóság történt 2008-ban! - És észre sem vettük...

Nagy disznóság volt 2008 a nyersanyagpiaci befektetőknek, de nem mindnek. A nagy árfolyam emelkedést, majd még nagyobb zuhanás követte, így az eszközkategória mozgását leképező CRB index 37%-kal zuhant, miközben a sertéshús árának mozgását leképező index 6.3%-kal emelkedett. Az előttünk álló 2009-es év még sok meglepetést tartogathat, a defenzív befektetést keresők a sertéspiacon találhatnak menedéket.

A sertés piaca igazi biztos menedéknek szolgálhat azon befektetőknek, akik a 2009-es recessziótól tartva defenzív eszközökbe menekülnek. A sertéshús árát lekövető index értéke 2008-ban a nyersanyagszektor szenvedése ellenére is 6.3%-kal került feljebb. A sertés piacán a fundamentumok is adottak. A népesség növekedése miatt a keresleti oldal gyarapodása prognosztizálható, miközben az elmúlt évek jelentős árupiaci árfolyam emelkedése a tenyésztési oldalon visszafogott ütemet tesz csak lehetővé. A Bloombergnek nyilatkozó Mark Greenword, az AGStar Financial szakértője szerint jövőre 3-4%-kal kevesebb sertés tenyésztésére kell számítani.





A Goldman pár nappal ezelőtt azt ajánlja ügyfeleinek, hogy vásárolják az agrártermékeket, melyeket defenzív befektetésként tarthatnak. A jelenlegi 60 cent közeli sertés jegyzések esetében az elemző a 75 centes szintre való emelkedést valószínűsíti a következő hat hónapban. A Barclays szerint a recessziós kilátások közepette az ipari fémek és energiapiaci termékek alulteljesítők lehetnek, míg a felülteljesítők az arany, agrártermékek és élőállatok lehetnek.

A recessziós kilátások az elemzők többsége szerint a sertés keresleti oldalát nem fogják befolyásolni , az amerikaiak a nehéz kilátások ellenére is 1.8%-kal fogyaszthatnak többet 2009-ben. Ezzel a lépést a kitermelési oldal nem feltétlenül tudja majd tartani, melyben az energiaköltségek és nyersanyagpiaci lufi fújódását hibáztatják a termelők. Többek között az eledelek árának elmúlt időszaki emelkedése arra késztette a termelőket, hogy a tenyésztést visszafogják.

Ezek az árfolyam emelkedésének irányába ható tényezők lehetnek, bár érdemes lehet vigyázni is. A szezonális hatások miatt a sertéspiac a május, júniusi időszakban tekinthető erősebbnek, addig pedig még sok idő hátravan. Ráadásul az eledelek alapanyagaként szolgáló agrártermékek ára nagy esést mutatott fél év leforgása alatt. Ilyen szintek mellett megkezdhetik újra az állatállomány növelését a termelők, mellyel hat hónap múlva már piacra is léphetnek.


forrás: portfolio.hu


Nincsenek megjegyzések: