Oldalak

vasárnap, december 07, 2008

Dioxinos ír disznóhústól óvják a magyarokat

Egy harminc éve betiltott, dioxinszerű anyagot találtak néhány Írországban levágott sertés húsában. A fertőzés miatt visszahívnak minden, szeptember óta forgalomba hozott sertésterméket, ami beláthatatlan károkat okozhat az ír mezőgazdaságnak. Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországra kerülhetett-e a dioxinos húsból, de addig is a magyar hatóság azt kéri: a fogyasztók ne vásároljanak ír disznóhúst.

Minden, szeptember óta forgalomba hozott sertéshúst és húskészítményt visszahívnak Írországban, miután felmerült a gyanú, hogy azokban mérgező anyag lehet. Néhány sertéstermékben a megengedettnél 200-szor több dioxint találtak. A fogyasztókat és kereskedőket figyelmeztették, hogy semmisítsenek meg minden ír sertéshúst és szalonnát, amit szeptember elseje óta vásároltak.
A gyanús sertéshúst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel. Egy ír kormányzati szóvivőnő a BBC-nek azt mondta, hogy a takarmány- és sertéshúsminták laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a dioxinok jelenlétét. A feltételezések szerint egy dioxinszerű toxin, a PCB (poliklórozott bifenil) került a disznók tápjába, amelyet Írországban már 1979-ben betiltottak. Ez az anyag a természetben nem létezik, az csak ipari tevékenység melléktermékeként jöhet létre.

Bajba kerülhet az ír disznóágazat
A sertéstermékek visszahívása egyelőre az ír belföldi piacon eladásra szánt húskészítményekre vonatkozik, de nem lehet kizárni, hogy Nagy-Britannia - az ír disznóhús legjelentősebb exportpiaca -, illetve más országok is érintettek. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy feltárják a szennyeződés kiterjedtségét, és okát.
Brendan Smith mezőgazdaságért felelős ír miniszter azt mondta, 47 farm, illetve egy takarmányszállító lehet érintett. A becslések szerint ezekről a farmokról kerül ki az ír disznóhús tizede. Sean Sherlock, a Munkáspárt szóvivője szerint a kormány kiemelt ügyként kezeli az ügyet, hiszen az teljesen ellehetetlenítheti az ír mezőgazdaságot és feldolgozóipart. Azt mondta, a hatóságoknak teljeskörűen és őszintén kell számot adniuk, hogy kiderüljön, mekkora kockázatot jelent a fertőzés az emberi egészségre.
Írországban körülbelül hétezer embernek ad munkát a sertéstenyésztés és feldolgozás. A szigetországban 500 farmon évente 3,6 millió disznót nevelnek, a termékek 60 százalékát exportálják, több mint 250 millió euró értékben.

Nem ajánlják az ír húst a magyaroknak sem
Amíg a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet nem tisztázza, hogy Magyarországra került-e Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, addig a magyar fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst vagy abból készült termékeket - kérte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője.
A magyar hatósághoz vasárnap délután érkezett meg az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése a dioxinos disznóhúsról. Magyarország főállatorvosának az írek megígérték, hamarosan kiderítik, hogy kik és hová szállítottak dioxinnal szennyezett húst - tudta meg az MTI.
Az élelmiszer-biztonságért felelős magyar szervezettől valamennyi hazai feldolgozó és kereskedő tájékoztató levelet kap az ügyről, amely felkérést is tartalmaz számukra, hogy ha Írországból származó sertéshúst vásároltak vagy dolgoztak fel, illetve ilyen húskészítményeket vagy készételeket árusítottak, haladéktalanul jelentsék be.

forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések: