Oldalak

hétfő, december 08, 2008

A kukorica-export helyzete Romániában

Bukarest, 2008. december 7.


Romániában a 2008-as jó időjárási viszonyoknak köszönhetően több, mint 8 millió tonna kukorica termett, amelyből 4 millió tonnát exportra szánnak. A román kukorica minősége megfelel az átlagos, Európában termesztett kukorica minőségének és az eladási ára jelenleg a legolcsóbb Európai Unióban (120 USD / tonna), amelyben nincs benne a szállítási költség, valamint a biztosítás. Constanta kikötőjéből szállítanának, ahonnan a szerbiai kukorica is kiszállításra kerül. Összehasonlítva az árakat, a Horvátországban termett és exportra szánt kukorica 121 Euró (!) / tonna az ára, ugyanakkor a francia kukoricának 131-134 Euró / tonna az eladási ára. A francia kukorica minőségi paraméterei jobbak, emiatt magasabb a vételára. Franciaország 14-15 millió tonna kukoricát szeretne exportálni. Románia - mivel közvetlenül határos az EU-n kívüli országokkal, mint pl. Ukrajna és Moldávia - nyomott áron kell eladja a kukoricáját, hiszen ezekben az országoknak is többlete van kukoricából. Moldávia 0,8 millió tonnát szeretne exportálni, amíg Ukrajna 3 millió tonnát szán exportra. Az állatállomány csökkenése is maga után vonta az országban a takarmányra szánt mennyiség csökkenését és a takarmány - árak drasztikus zuhanását. Van olyan takarmány, amelynél 40 %-os árcsökkenés volt 2008-ban Romániában.

Az Európai Unió által meghirdetett intervenciós alapba történő felvásárlás kiútnak tűnt, de az EU által meghirdetett mindössze 700 Ezer tonna olyan csekély mennyiség, amely a gondokon nem segít, különösen nem, ha az előző évi 1,5 millió tonnás mennyiséghez hasonlítjuk. A román állam saját hatáskörben meghirdetett egy 400.000 tonnás keretet kukorica felvásárlására, amely mennyiség közraktárba beszállításának határidejét ez év november 15-ig határozta meg, ugyanakkor fizetni a kukoricáért március 31-ig tud a termelőknek. Sok termelőn ez nem segít, hiszen a raktárakba való szállítás költségeit sem tudják megelőlegezni. A kialakult helyzet miatt többen a területek parlagon hagyását illetve más kultúrákkal való beültetését fontolgatják.

Az állattenyésztés fellendítésére - amely egyben a takarmány szükséglet növekedését is jelentené -, a kormánynak konkrét elképzelése nincsen. Az Európai Unió agrárminisztereinek megállapodása a tejkvótával kapcsolatban Romániában segít az ágazaton, de csak akkor, ha azon beruházásokat, amelyek a tej minőségi paramétereinek javítására szolgál, végrehajtják. Ez kellő mennyiségű forgóeszköz hiányában jelenleg bizonytalannak tűnik.

Reményt adhat az is, hogy 2009. január 1-től Románia exportálhat sertéshúst az Európai Unió piacaira, amely a sertésállomány valószínűsíthető felfutását fogja eredményezni kellő takarmányfogyasztás növekedése mellett. Eu-n kívüli országokba történő kukorica-export lehetősége nagyon korlátozott, részben amiatt, mert az szovjet utódállamokban is jó termés volt, illetve a fizetőképes kereslet ott is korlátozott.

Szerző: dr Szabó József Andor

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: