Oldalak

hétfő, december 15, 2008

Húshelyzet Oroszországban

Moszkva, 2008. december 10.


2008. december 8-án az Orosz Kormány bejelentette, hogy befejezte az Élelmezésbiztonsági Doktrína kidolgozását, azt december 15-én az elnök adminisztrációjához eljuttatják aláírásra, jelentette Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes Dimitrij Medvegyev elnöknek. Medvegyev rendkívül fontosnak ítéli meg a dokumentumot, hisz nem csak világméretű pénzügyi-gazdasági krízis van, hanem globális élelmiszerválság is. Ilyen körülmények között egyre nagyobb szerep jut egy ország önellátásának, melynek alapelveit rögzíti a Doktrína.
Alekszej Gorgyejev egy hete bejelentette, hogy örvendetes növekedési dinamika észlelhető az orosz hústermelésben, az állattenyésztés és feldolgozás 3,9%-al nőtt az idén októberig.

Ugyanakkor a Föderális Vám Szolgálat tegnap még nagyobb mértékű húsimport növekedésről számolt be, mely szerint az első tíz hónapban a hús- és hústermékek beszállítása (baromfiimport nélkül) 21,8%-al nőtt az előző évihez képest. Ez mennyiségben kifejezve a tavalyi 1096 ezer tonnához képest 239,4 ezer tonnás többlet (összesen 1335,4 tonna), dollárértékben még nagyobb a növekedés, 48%-os, 2,66 milliárd USD-ről közel 4 mlrd USD-re nőtt. A baromfiimport mennyiségileg ugyan csökkent 1034 ezer tonnáról 978,8 tonnára, de az árdrágulás miatt a tavalyi 825 millió USD helyett már 1056 millió USD-t kellett importra költeni.

Szakértők szerint az import növekedés nagyobb mértéke a belső termelés fejlődéséhez képest a kormány protekcionista intézkedéseinek kudarcát jelenti, amelyek még inkább elvesztik hatékonyságukat a rubel devalvációja, a lakósság reáljövedelmének csökkenése és a húst vásárlók fizetőképességének csökkenése miatt. A kvótarendszer és a magas importvámok fenntartása a devalváció időszakában nem a hazai termelés felfutását fogja szolgálni, hanem a rosszabb minőségű, alacsonyabb beltartalmi értékű hústermékek importjának növekedését fogja ösztönözni, véli a Finexpertiza cég vezérigazgatója Agvan Mikaeljan.

Maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök is elismerte az állampolgárokkal folytatott egyenes adásban zajló műsorban, hogy ugyan Oroszország igyekszik csökkenteni a hústermékek importját, de ezt nem lehet egy bizonyos kritikus szint alá vinni, ugyanis az orosz agrárszektor nem képes az összes igényt kielégíteni.

Ugyanakkor nap, mint nap újabb és újabb beszállítók ideiglenes tiltólistára kerüléséről lehet olvasni a szaksajtóban, most további 6 amerikai sertésszállítót tiltanak le ideiglenesen az orosz importról december 15-vel kezdődően (az OF állategészségügyi követelményeinek be nem tartása miatt). Az FSIS (USA élelmiszerbiztonsági és minőségellenőrző szervezet) képviselője szerint Amanda Imich szerint ezzel idén már tízre nőtt a letiltott amerikai vágóhidak száma.

A Rosszelhoznadzor (Oroszországi Föderáció Állat- és Növény-egészségügyi Felügyelete) szintén bejelentette, hogy január elsejétől nem ad ki behozatali engedélyt amerikai baromfitermékek beszállítására, mert az FSIS nem adta át azon cégek listáját, melyek garantálják a koncentrált klórtól (eddig 200 mg/köbméter volt engedélyezve, januártól csak 50 mg/köbméter lesz a megengedett klór mennyiség) mentes vízzel folytatott baromfitermék kezelés feltételeit. Ez igen érzékenyen érinti az USA termelőit, hisz a 2007-es évben 19,1%-al nőtt az Oroszországnak legnagyobb mértékben baromfit beszállítók exportja (852,733 ezer tonnára), ami dollárértékben még nagyobb (73%-os) növekedés volt, és elérte a 737,8 millió USD-t.

Oroszország továbbra is fenntartja tiltását hús és tojástermékek importjára Indiából, és továbbra sem hajlandó az idén december másodikán letiltott öt ausztrál cég exportját engedélyezni. Friss intézkedés a Rosszelhoznadzor részéről az ír sertéstermékek letiltása is az ismert dioxin fertőzés kapcsán. Jelen pillanatban vizsgálják, mennyi fertőzött ír hús került Oroszországban a boltokba, jelentette be az orosz Roszpotrebnadzor (Fogyasztói Főfelügyelet) vezetője, Gennagyij Onyiscsenko.

Mindezen tiltások mellett sikerélményként könyvelhető el, hogy nemrégiben két magyar baromfiszállítónk újra engedélyt kapott az oroszországi exportra. A tendenciák alapján célszerű a magyar potenciális szállítóknak offenzívába kezdeni az orosz piac meghódításáért, hisz a beszállítók egyre-másra esnek ki a piacról, az import termékekre pedig láthatóan egyre nagyobb igény lesz.

szerző: Kenedi Ákos

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: