Oldalak

hétfő, június 04, 2007

A sertéshús egy év alatt 80%-kal drágult Kínában

Kínában az elmúlt hetekben jelentősen drágult a sertéshús. Ez a drágulás az ország egyes részeiben eltérő mértékű, de általánosságban 20-30 %-os áremelkedésről beszélnek egy hónap alatt. Akad olyan régió is, ahol ez idő alatt megduplázódott az ár. Sanghaiban például a nagykereskedelmi ár jelenleg 16 yuan (1,56€), ami az elmúlt 10 év legmagasabb ára. Ez a magas árszint már az inflációban is érezteti hatását.
A jelenlegi helyzet fő kiváltó okai között a tavalyi túltermelés miatti gyenge jövedelmezőség okozta termelés csökkenést, az idei első hónapokban tapasztalt drasztikus takarmányár emelkedést (a kukorica ára az első 4 hónapban 20%-ot emelkedett) és a PRRS járványok miatti termelés, és állomány visszaesést okolják.
Az egyik legnagyobb probléma, hogy nem lehet tiszta képet látni az ország sertésállományáról, mert amíg a takarmánygyártók az elmúlt egy év alatt 1 millió setés kivágásáról beszélnek, addig a hivatalos híradások az idei év első 5 hónapjában mindösszesen 18.000 sertés elpusztulását írják a PRRS számlájára.
Mindezzel egy időben nyilatkozatok és cikkek jelennek meg, melyben azt bizonygatják, hogy folyamatosan biztosítani fogják Hong Kong sertéshús ellátását, ami azt látszik alátámasztani, hogy a gond nagyobb, mint az államilag elismert 18.000 darabos elhullás.Kérdés, hogy ez a jelenlegi helyzet, mennyire lesz tartós, és hatással lesz-e a világ sertéshús kereskedelmére. Elég csak arra gondolni, hogy pár éve a szója, vagy idei évben a burgonya világpiaci árának emelkedése mögött egyre a Kínai piac megnövekedett igényét emlegették. Vajon segít-e ez a kialakult hiány az európai készletek kipucolásában?

Nincsenek megjegyzések: