Oldalak

hétfő, június 18, 2007

Hollandiában 2009-től nem lehet érzéstelenítés nélkül herélt sertést értékesíteni

Olvasva a Pig Progress internetes oldalát, egy új hírre lettem figyelmes mely szerint a CBL, a holland szupermarketek szövetsége bejelentette, hogy 2009-től csak érzéstelenítve herélt sertések húsát fogják forgalmazni.

Mindezidáig Hollandiában is, úgy ahogy hazánkban a sertéseket a vágóhídon a feldolgozás során jelentkező "kanszag" miatt herélték, de mindezt érzéstelenítés nélkül. Ennek a gyakorlatnak, vetnek véget a CBL nyilatkozatával. A tenyésztőknek egy éves felkészülési időt hagynak, ami elegendő kell, hogy legyen egy új gyakorlat meghonosításához. A hírből nem derült ki, hogy ennek az eljárásnak a többlet költségét ki fogja fizetni, mert gondolom a CBL tagvállalatai nem kívánnak e miatt a döntésük miatt többet fizetni a vágóhidaknak az értékesítésre átvett sertéshúsért.

Minden esetre az látszik, hogy a világ változik, és ezekre a változásokra, vagy mondhatjuk nagyképűen kihívásokra hazánk tenyésztőinek, feldolgozóinak is valamiféle választ kellene tudni adniuk. Tudnak?

Volt már e témakörben valamiféle a helyzetet elemző, ténymegállapító és pogácsaevős összejövetelen kívül valami más is? Kidolgozásra került már esetleg hogy mit kellene tennünk, milyen irányba kellene elindulnunk? Hogy mennyire nem egyértelmű, arra csak három alternatíva:

  1. Az angol példa, mely a nagy napi testtömeggyarapodású, így a vágósúlyt (maximum 100-105 kg) még az ivarérettséget megelőzően elérő konstrukciókat részesíti előnyben.
  2. A belga, vagy ausztrál út ahol is a kutatók egy része a hormonkezeléssel történő "herélést" tartja a leghumánusabb módszernek.
  3. A holland módszer, mely abba az irányba halad, hogy 2009-től előírja az érzéstelenítés melletti herélést.

Vajon végzett-e valaki, valaha is, valamilyen felmérést azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen döntés milyen hatással lenne a hazai sertéságazatra? Amennyiben igen, jó lenne megismerni ezt az anyagot, és szakmai körökben megvitatni, még mielőtt ebben az állatjóléti témában is elhúznak tőlünk a versenytársaink.

Nincsenek megjegyzések: