Oldalak

hétfő, június 21, 2010

Termelési előrejelzések az Informa Economics-tól

Az egyik legnagyobb presztízsű amerikai mezőgazdasági tanácsadó cég, az Informa Economics legújabb termelési előrejelzése szerint 2010-ben 1,24 millió hektárral több kukoricát vetettek az Egyesült Államokban az előző évhez képest (ez 312 ezer hektárral nagyobb vetésterületet jelent, mint a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legutóbbi kereslet-kínálati jelentése). Az Informa adatai alapján a kukorica vetésterülete 35,83 millió hektár, a szójababé 31,38 millió hektár, míg a tavaszi búzáé 5,38 millió hektár körül alakul. A tanácsadó cég felmérése szerint mind az elvetett kukorica, mind a tavaszi búza állapota jó, mindkettő valamivel az 5 éves átlag felett van. Kukoricából az Informa szerint is rekordtermés várható az USA-ban, és a szójabab teljesítménye is csak hajszállal marad el az elmúlt gazdasági év rekordjától. A kukorica etanol célú felhasználásának növekedési üteme csökken. A szójabab esetén meghatározó, hogy a kínai import dinamikus növekedést mutat – igaz, az USA részesedése ebből körülbelül 35 %-ra csökken -, és 2010/11-ben meghaladja az 50 millió tonnát. Az Informa a világ búzatermelését 671,2 millió tonnára teszi a 2010/11-es gazdasági évre, ami 9,3 %-os csökkenést vetít előre az előző évhez képest. Ezen belül az USA termelése 57, az EU-é 145 millió tonnára tehető.
 
A sertéstartók esetében 180 fokos fordulat következett be: egyedenként jelenleg 35-40 dolláros profit is realizálható, ami a tavalyi év 20-30 dolláros veszteségéhez képest jelentős javulás. A tanácsadó cég szerint a hús kiskereskedelmi ára jelentősen felfelé mozdul.
 
Az Informa szerint kevéssé valószínű az etanolmandátumok oly módon történő módosítása, hogy a kukorica alapú etanol célértékét növeljék. Azonban előfordulhat, hogy az etanolipar a közeljövőben olyan új technológiákat fejleszt ki, amellyel a kukorica alapú etanol egy része alkalmas lesz a fejlett bioüzemanyag kategóriába történő besorolásra, amely új mandátumszintet és növekvő felhasználást jelentene. A DDG-termelés 26-27 millió tonnára tehető, az export meglehetősen erős. Ezzel szemben az amerikai biodízel-kapacitások kihasználtsága igen alacsony – mindössze 15 %-os – a biodízel felhasználását elősegíteni hivatott adókedvezmény lejárata miatt.

Nincsenek megjegyzések: