Oldalak

hétfő, június 14, 2010

Orosz sertéskvóták

Az orosz Sertéstermelők Szövetsége a napokban azzal a kéréssel fordult az OF Mezőgazdasági Minisztériuma felé, hogy vizsgálja meg a sertéshús importkvótája jelentős csökkentésének lehetőségét.
 
Ez nem sokkal az után történik, hogy a baromfitermelők néhány hete kérték a kormányt, minimum 20-22%-al (170 ezer tonnával) csökkentsék a baromfihús behozatali kvótáit. Mint ismeretes, a baromfi importkvóta idén 780 ezer tonna, jövőre 600 és az azt következő évben pedig 550 ezer tonna. Ezeket a számadatokat szándékozik csökkenteni a Baromfitermelők Szövetsége az intenzíven növekvő belső termelés védelmében. A sertésnél ezek az adatok ugyanazon sorrendben: 500, 500 és 450 ezer tonna.
 
A kvótacsökkentés érvei azonosak, a belső termelés a korábban prognosztizáltnál nagyobb ütemben fejlődik, így a piaci feszültségek elkerülése és a hazai gyártók preferálása importkvóta csökkentést igényel.
 
A sertéstermelők a baromfi kvótacsökkentést kétszeresen meghaladó 30-40%-os kvótaredukálást javasolnak (150-200 ezer tonna) mondván, hogy a dinamikusan fejlődő orosz termelés legalább ilyen mértékben tudja kiváltani a behozatalt. Ezt támasztja alá az, hogy míg 2009-ben 9%-os volt az ágazat termékkibocsájtásának növekedése, addig idén az első negyedévben már 30,1% és elérte a 161 ezer tonnát.
 
A Sertéstermelők Szövetségének elnöke, Jurij Kovaljov szerint ennek az eredménynek az 55%-át a nagytermelők adják, 45%-át pedig a háztáji és kisgazdaságok. (ez az arány tavaly 50-50% volt) Az észlelhető eltolódás a nagygazdaságok irányába annak az eredménye, hogy a krízis előtti, 2007-ben (akkori könnyebb hitelfelvételi körülmények között) elindított nagyberuházások mostanra váltak érdemben termékkibocsájtóvá.
 
A nagy konzorciumoknak e területen, mint pl. a Cserkizovó vállalatnak a továbbiakban komoly elképzelései vannak az elérhető növekedés terén, idén már 30%-al akarják növelni a termelést. A Miratorg vállalat még ennél is vérmesebb terveket sző, az elkövetkező másfél évben további 70%-al akarják a most sem csekély termelésüket megemelni. Az utóbb említett cég vezérigazgatója, Viktor Linnyik ugyanakkor nem teljesen bizonyos abban, hogy egy drasztikus importkvóta csökkentésnek már eljött az ideje, szerinte érdemesebb lenne ezt a javaslatot az ősz folyamán beterjeszteni.

Nincsenek megjegyzések: