Oldalak

csütörtök, augusztus 27, 2009

Jelentés a 2009-es németországi aratási eredményekről

Berlin, 2009. augusztus 26.

Németországban néhány hegyi terület kivételével lezárult a gabona betakarítása. Összességében elmondható, hogy az idei termésmennyiségek megelégedettségre adhatnak okot. Az összes gabonamennyiség idén 49,9 millió tonna lett, ez alacsonyabb, mint a tavalyi, bár 8%-kal meghaladja a sokéves átlagot. Az egyes gabonafajták termése a következőképpen alakult:

Az őszi búza, mint fő gabonaféle vetésterülete a tavalyihoz képest 1,2%-kal 3,2 millió ha-ra nőtt. A 25,7 millió tonnás termés megközelíti a tavalyi szintet. 2009-ben a 8 tonnás hektáronkénti hozam 1,1%-kal marad el a tavalyitól. A minőség összességében megfelelő, annak ellenére, hogy néhol gyengébb fehérjetartalomra panaszkodnak.

Az őszi árpa termésmennyisége 10 millió tonna, ez 6,8%-kal haladja meg a tavalyit. Ez egyrészt az 1,46 millió ha-os termésterületre (+2,3%), másrészt a 6,8 tonnás ha-kénti hozamra vezethető vissza. A termés minősége jó, bár az aratás kezdetén jelentkező esőzések miatt a termés nagy részét szárítani kellett.

Tavaszi árpából az idén jóval kevesebbet vetettek. A sörárpa árának csökkenése miatt a termelők 17,6%-kal csökkentették a vetésterületet, mely így 448100 ha lett. A hozam 3,6%-kal magasabb a tavalyinál és megközelíti az 5 tonnát. A teljes termésmennyiség 2,2 millió tonna, a sörárpa minősége az egész országban kiválónak mondható.

A rozs termelése főleg a gyengébb és homokosabb talajokon folyik, idén 3,9 millió tonna termett belőle, ez a tavalyi mennyiséget 4,7%-kal haladja meg. Az 5,4 tonnás hozam is a tavalyi fölött van. A változékony időjárás ellenére a minőség általában jó és megfelel sütőipari célokra.

Az őszi káposztarepcénél 6,5%-kal 1,45 millió ha-ra növekedett a vetésterület, így a termés elérte az 5,93 millió tonnát, mely 15,5%-kal magasabb a tavalyinál. Az átlagos hozam 4 tonna/ha, ez 8,3%-kal haladja meg a tavalyit. A minőség nagyon jó, az olajtartalom 43-44%-os, az átlag feletti.

Bár országosan a gabona hozama Németországban megelégedésre adhat okot, de egyes térségekben jelentős eltérések lehetnek az időjárási eltérések és a talajadottságok következtében.

A Német Parasztszövetség (DBV) elnöke, Gerd Sonnleitner, felhívta a figyelmet, hogy a jó aratási eredményeket csorbítja a gabonának és a repcének az erősen csökkenő ára. Ehhez jönnek még a nagymértékben megemelkedett energia- és műtrágyaárak, ezért az idén a bevételek nem fedezik a költségeket:

A gabonaárak lassan elérik a történelmi mélypontot. A legnagyobb vesztes a sörárpa, melynek ára jelenleg már csak 107 Euró/tonna. A sörárpa az előző évhez képest 45%-ot veszített árából.
Az étkezési búza ára is 36%-kal csökkent 2008-hoz képest, jelenleg 105 Euró/tonna áron keresik.

Sonnleitner hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok eseményei felhívják a figyelmet a mezőgazdasági kockázatkezelés szükségességére. Ehhez azonban az agrárpolitikának is segítenie kellene.
Sonnleitner felszólította a kormányt, hogy biztosítsa az agrárágazatban gazdálkodóknak az adómentes kockázati alap létesítésének lehetőségét. Ez hozzájárulna ahhoz, hogy a gazdálkodók hatékonyan megsegíthessék saját magukat. Jó termésű években a bevétel egy részével feltölthetnék az alapot, melyet rossz években felhasználhatnának likviditásuk javítására.
A kormánynak feladata lenne, hogy további könnyítéseket hajtson végre, ezek között fontos szerepet kapna az agrárdízel adójának további csökkentése, mert ez európai összehasonlításban, Németországban még mindig a legmagasabb.

Szerző: Dull Péter

Forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: