Oldalak

kedd, május 13, 2008

Románia felhagy a sertéspestis elleni védőoltás alkalmazásával

Bukarest, 2008. május 7.

Románia 2007. január 1-i Európai Uniós csatlakozása után két éves átmeneti időszakot kapott a sertéspestis elleni oltóanyagot a betegség megelőzése céljából. Ezen időszak alatt a román sertéshús az Európai Unió piacára nem kerülhet. Amennyiben két év eltelte után, 2009. január 1-től az ország területén a sertéspestis elleni immunizálás nem lehetséges, két megoldás kínálkozik: vagy meghosszabbítják a határidőt - amelyet egyébként a román kormány még nem kért - vagy felhagynak a vakcinázással.

A román állategészségügyi hatóság szakemberei arra készülnek, hogy 2009. január 1-től a nagy farmokon lévő tenyészetekben megszüntetik az immunizálást, a háztáji tartásban szükség szerint azonban fenntartják azokban a gócokban, ahol előfordulhat sertéspestis. Így lehetőség nyílhat arra, hogy a román sertéshús megjelenjen az EU piacán, de kizárólag a nagy, ellenőrzött hizlaldákból. A kisebb farmok választhatnak az Európai Unión kívüli országokba való szállítás vagy a farmok bezárása között.

A romániai sertésállomány kb. 12 millió állatból áll, ezek kétharmadát nagyobb tenyészetekben nevelik, a maradék egyharmad rész háztáji gazdálkodás során kerül felnevelésre. Ugyanakkor vannak területek, mint pl. Duna-delta, Balta-Braila, ahol még mindig hagyományos szabadtartás folyik és a sertések könnyen kapcsolatba kerülhetnek a vadon élő állománnyal.

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: