Oldalak

hétfő, május 19, 2008

Oroszországi gabonatermés

Moszkva, 2008. május 13.

Oroszország a tavalyi évben összesen 81,8 millió tonna gabonát termelt, és ezzel úgy tűnik, hogy az ország stabilan 80 millió tonna felett tudja tartani a termést.

Az idei évre vonatkozó elemzések, termésbecslések változatlanul jó eredményt prognosztizálnak. A WJ Interagro, az egyik legtekintélyesebb oroszországi piacelemző cég erre az évre összesen 84,5-90 millió tonnás gabonatermést jelez előre, és a megjelölt határokon belül a legvalószínűbbnek a 87 millió tonnát tartja. Ezzel összefüggésben a cég akár 20 millió tonnás exportot is el tud képzelni (a 2007. évi export 16,7 millió tonna volt).

Az USDA (amerikai mezőgazdasági minisztérium) ugyancsak most tette közzé legfrissebb elemzését, amely szerint szintén növekedik az idei orosz gabonatermés, a várható volumen 85-89 millió tonna. Az amerikai szakértők véleménye szerint ezen belül a búza termésmennyisége elérheti az 52 millió tonnát, ami szintén magasabb a tavalyi 49,4 millió tonnánál.

Egyes szakértők szerint egyébként, amennyiben az oroszországi mezőgazdasági támogatások és beruházások elérnék a nyugat-európai szintet, perspektívában akár mintegy 200 millió tonnás éves gabonatermés is realizálható volna. Az orosz agrártárca azonban a legoptimistább távlati prognózisaiban is kb. 120-150 millió tonnáról beszél, ami így is több mint kétszerese a mai átlagos volumeneknek.

Az orosz gabonaimport további mérséklődése idén ugyanakkor nem várható. A teljes felhasználáson belül ma már mindössze 0,8% az import aránya, ami rendkívül alacsony, és érdemben már nem csökkenthető, mivel elsősorban olyan javító fajtákról van szó, amelyek nélkülözhetetlenek, például a sütőiparban.

dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: