Oldalak

hétfő, április 21, 2008

Rövid helyzetjelentés a kanadai sertéságazatról

Washington, 2008. április 16.

A 2008. januári kanadai sertésállomány - elsősorban az USD-hez képest erős kanadai dollár, a gyenge kanadai sertésárak, valamint a magas takarmányozási költségek (Albertában például a termelési költség 65 %-a a takarmányozás) miatt jelentősen visszaesett a 2007. év hasonló időszakához képest. Idén januárban összesen 14 millió sertést számlálták az országban, míg ugyanez az adat 2007-ben 14,9 millió darabra rúgott. Mindez azt jelenti, hogy időszaki összehasonlításban a sertések száma 897 ezer darabbal - 6 %-kal - csappant meg. Ez a csökkenés a keleti és a nyugati provinciák között nagyjából egyenlően oszlott meg. Ontarióban az élősertés-kukorica árarány 2006-ban 22,4, míg 2007. novemberében 9,9 volt (a tízéves átlag 20,8), ami a sertéstartás takarmányárakhoz viszonyított jövedelmezőségének erőteljes csökkenését jelzi. Albertában és a nyugati provinciákban a fő takarmány az árpa, de a jövedelmezőségi arány hasonlóképpen alacsony.

A magas takarmányárakon és az erős CAN$-on túl a helyzetet fokozza, hogy a hasított félsertés ára a gyenge belpiaci kereslet miatt meglehetősen alacsony: a 2007-es átlagár 56,51 CAN$/cwt[1], ami 3 CAN$-ral alacsonyabb a 2006-os, 11 CAN$-ral pedig a 2005-ös szintnél. Mindez az élősertés árának a csökkenését is maga után vonta. Saskatchewanban az élősertés termelő ára 40 CAN$/cwt körül mozgott januárban, az előrejelzések szerint ez a második negyedévre 52-56 CAN$-ra nő, de az ágazat továbbra is veszteséget fog termelni. Az árcsökkenésre válaszul a kanadai vágások száma is csökkent 2,4 %-kal 2006-hoz képest. Mivel a termelői árak alacsonyak, a hízlalási költségek magasak, a választási malacok USA-ba történő exportja tűnik kifizetődőnek. Mindez a kanadai USA-ba irányuló élősertés-export - ami egyébként rekordnagyságot (9,9 millió darab) ért el tavaly - 2/3 részét tette ki 2007-ben.

Sertésár-problémák egyébként az USA-ban is vannak. Az American Farm Bureau Federation éppen április 10-én kérte az USDA-tól, hogy árnövekedés előidézése céljából a szövetségi élelmezési programokhoz vásároljon fel több sertéshúst. Az Egyesült Államokban egyébként a hasított félsertés 2008. év első két havi átlagára 54,87 $/cwt volt, ami 14 %-kal alacsonyabb a tavalyi év 63 $/cwt-jénél. Az USDA hosszú távú előrejelzése 44,46 $/cwt élősertés termelői átlagárral számol 2008-ra, ami egyedenként 5,6 $-os veszteséget jelentene. A jelentés 2010-ig - egyre csökkenő mértékben - veszteségesnek látja a sertéstartást.

Kanadában - és bizonyos mértékig az USA-ban is - megfigyelhető tendencia a tenyészállomány csökkenése, ugyanis a farmerek nagy része igyekszik redukálni az állományt, tekintve, hogy az USDA március 31-i vetési adataiból kiindulva a kukoricaárak 2008-ban is magasak lesznek. Ez a csökkenés azonban sokkal enyhébb (1,9 %-os), mint a húsállományé. Több amerikai elemző szerint túl lassú a selejtezés, és a kínálati oldal 2008-ban is változatlanul erős marad Kanadában. Ugyan a kukorica elsősorban Ontario provinciában okoz gondokat, a helyzet nyugaton sem jobb. Itt a búza és az árpa jelentős takarmányozási szempontból, azonban e termények ára is meglehetően magas. Sőt, a kocaállomány Albertában 5 %-kal, Saskatchewanban 3 %-kal csökkent, ami az átlag felett van, és borúlátást tükröz. Ontarióban a csökkenés szakértők szerint azért kisebb, mert ott a sertéstartók sokkal nagyobb hányada rendelkezik takarmánytermő területtel, mint nyugaton, ami veszteségcsökkentő tényező. A magas takarmányárak azért is érintik érzékeny a kanadai termelőket, mert az amerikai farmerekkel ellentétben nincs az etanolbizniszből származó takarmányozási alternatívájuk (pl. DDGS)[2]. Egyes források szerint 2007-ben az átlagos veszteség 20 CAN$-ra (mások - pl. Alberta Pork - 50 CAN$-t említenek) rúgott sertésenként. A Guelph-i Egyetem egyik tanulmánya szerint az Ontariói sertéstartók 30-40 %-a is kivonulhat az iparágból 2008. év végére vagy 2009. tavaszára.

A kanadai sertéstartók 2008. januárjában levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyben elsősorban egy rövidlejáratú hitelprogram beindítását várták. Februárban a kanadai parlament rendkívüli vitanapot tartott a sertéságazat helyzetéről, majd a hónap végén a kormány is bejelentette intézkedéscsomagját, melyet a termelők megkönnyebbüléssel fogadtak. A sertéstartók helyzetének csökkentésére a szövetségi kormányzat 50 millió CAN$-os tenyészállomány-selejtezési programot hirdetett meg 2008. április 14-től. A program alapján minden jogosult sertéstenyésztő megkapja 225 CAN$ és az értékesítési ár különbözetét vissza nem térítendő támogatásként minden levágott tenyészkoca vagy tenyészkan után. A tenyésztőnek vállalnia kell, hogy legalább egy istállót kiürít, és 3 évig nem állítja újra termelésbe. A program célja a tenyészállomány 10 %-kal (kb. 150 ezer állat) történő csökkentése. Az intézkedési csomag további részét képezi egy kedvezményes hitelprogram meghirdetése is.

A tenyészállomány csökkenésével leginkább érintett Alberta provinciában - amely 3,5 millió éves sertésszámmal a kanadai állomány 15 %-át adja - a sertéstartók szövetsége (Alberta Pork) helyreállítási tervet készített a sertéstartók gondjainak enyhítésére. A terv főbb megállapításai a következők: az albertai sertéstenyésztés egy átmeneti kihívással küzd, és nem egy hosszú távú versenyképességi problémával. Ennek oka egyrészt az ágazat strukturális gyengesége, másrészt az emelkedő takarmányárak, munka- és szabályozási költségek. Az albertai sertéságazat strukturális problémája abból fakad, hogy nagyon kevés hozzáadott értéket termel (az élősertés az amerikai sertéshizlaló telepekre és vágóhidakra megy, ahol a vertikális integráció jobban megvalósult, a kapacitáskihasználás jobb, és a vágóhidak is magasabb árat kínálnak az élősertésért, mint Kanadában), és alacsony a vertikális integrációja. A válság megoldására a terv javaslatai a következők:

  • Beruházási támogatás az Alberta Value Added Corporation (AVAC) bevonásával új, hozzáadott-értéket termelő projektek megvalósítására.
  • Ún. új generációs szövetkezetek létrehozása, amely a termelők és a feldolgozók közötti üzleti megállapodáson alapul, és célja egyfajta vertikális integráció létrehozása.
  • Támogatások az Alberta Livestock Industry Development Fund-ból kutatás-fejlesztésre, stratégiai analízisre és termékfejlesztéssel, új piaci lehetőségek felkutatásával foglalkozó tanulmányokra.
  • Közös átfogó tanulmány készítése az ipar és a kormányzat együttműködésével, amely felméri az ágazat helyzetét és további fejlődési lehetőségeket tár fel.
  • Egy bioüzemanyag-ellentételezési program bevezetése, amely átmeneti segítséget nyújt, míg a takarmányárak stabilizálódnak, valamint új, magas terméshozamú fajtákat vezetnek be, és az etanoltermelés melléktermékei is megfelelő mennyiségben elérhetővé válnak a sertéstenyésztők számára.
  • A magas terméshozamot produkáló takarmányárpa és -búza fajták termesztésének engedélyezése.
  • Az Alberta Agriculture and Food (AAF)[3] nyújtson segítséget külföldi munkavállalók szerződtetésében (az ágazat súlyos munkaerő-hiánnyal küzd).
  • Termelői összefogásban megvalósítandó, termelői tulajdonú biogáz-üzemek építése.
  • Egyes állategészségügyi ás állatgyógyászati termékek engedélyezésének meggyorsítása, és ezáltal az amerikai termelők költségelőnyének lefaragása.
  • A Canadian Food Inspection Agency-nek[4] fizetendő eljárási díjak - évente mintegy 20-25 millió CAN$) - eltörlése.
  • Az emelkedő biztosítási költségek miatt - évente 25-30 %-kal emelkednek a sertéstartók számára - önbiztosítási rendszer létrehozása.

A 2007. szeptemberében elfogadott tervre az AAF meglehetősen gyorsan reagált. 165 millió CAN$-os pénzügyi kerettel egy ún. Alberta Farm Recovery Plan-t[5] hirdetett meg, mely alapján 2008. éve elejétől átmeneti támogatást juttat a sertéstartók részére. Azonban az AAF folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a támogatás átmeneti jellegű, hosszabb távon az ágazatnak kell megoldania a problémáit és versenyképessé válnia.



[1] 1 cwt = 45,3 kg.

[2] A kanadai kukorica alapú etanolgyártás közel sem ért el olyan méreteket, mint az Egyesült Államokban.

[3] Albertai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium.

[4] Kanadai Élelmiszerellenőrzési Ügynökség.

[5] Alberta Farm Helyreállítási Terv.

Dr. Tóth Attila
2008.04.16. 07:18

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: