Oldalak

hétfő, április 07, 2008

Módosul az oroszországi húsimport rendszere

Moszkva, 2008. április 1.
Az orosz Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium (GKM) közlése szerint végéhez közelednek a tárcaközi egyeztetések a húspiac-védelemmel kapcsolatos előterjesztés tervezetével kapcsolatban, és a GKM a közeljövőben be is nyújtja azt a kormánynak. Az új szabályok várhatóan még áprilisban életbe lépnek, és jelentősen átalakíthatják az importált hús elosztásának rendszerét, s a piaci viszonyokat.

A ma érvényes szabályozás alkalmazza az ún. "történelmi elvet", vagyis a kvóták belföldi elosztásának a mértékét az adott vállalatok korábbi években megvalósított importjával arányosan szabják meg. Ennek eredményeként az importőrök között egyfajta verseny jött létre, amelynek alapja gyakran nem a valós piaci szükséglet, hanem az, hogy az adott vállalat a "történelmi elvnek" megfelelően a jövőben is a piacon maradhasson. Ez ugyanakkor esetenként ahhoz is vezet, hogy a piaci verseny eltorzul, az árak irreálisan mozognak, és a kínálat nem felel meg a reális szükségleteknek. A rendszer rendellenességeit mutatja, hogy például a tavalyi év első felében a marhahús importja kb. 50%-kal növekedett, pedig egyetlen piaci felmérés sem tudott ilyen mértékű, reális fogyasztói keresletbővülést kimutatni.

A mostani GKM-javaslat lényege az, hogy a kvótákon belül importált húsvolumenek importőrök részére történő elosztása során ne az előző év, hanem a vállalatok által 2005-2006-2007-ben realizált import legyen a bázisa a 2008-ban, illetve majd a 2009-ben elosztható mennyiségeknek, függetlenül attól, hogy 2007-ben ki mennyit importált. Ez konkrétan az ez évre szóló mennyiségek 75%-át jelenti, mivel a 25%-ot már tavaly év végén elosztották. A változtatástól azt remélik, hogy az importőrök a reális piaci szükségleteknek, illetve az import jövedelmezőségének az alapján döntenének a behozandó volumenekről. Természetesen a kvótákon felüli szállítások változatlanul lehetségesek lesznek, de továbbra is emelt vámtételekkel.

A tárcaközi vita során a Mezőgazdasági Minisztérium (MM) azt az álláspontot képviseli, hogy csak a 2005-2006. évek legyenek bevonva a bázisidőszakba, mivel 2007-ben a húsimport mértéke sok esetben irreálisan alakult, elsősorban a madárinfluenza miatt korlátozások következtében.

A javaslatok egyébként megfelelnek annak a követelménynek, amit Oroszország a WTO-val folytatott csatlakozási tárgyalásokon alkudott ki, nevezetesen a húsimport-kvóták rendszere automatikusan megmaradhat 2009-ben, sőt, ha szükséges, tovább is, de csak további egyeztetések alapján. A jelenleg érvényes, kvótán felüli import esetében kiszabott, emelt vámok mértékét ugyanakkor mindenképpen csökkenteni kell, mivel a jelenleg alkalmazott 60%-os szint nem felel meg a WTO-előírásoknak.

dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: