Oldalak

hétfő, április 07, 2008

Az orosz húspiac átrendeződése

Moszkva, 2008. április 4.

A legnagyobb gondot az oroszországi húspiacon belül változatlanul a marhahús, és kisebb mértékben a sertéshús termelése jelenti.

A hússzektorban mintegy két éve beindult beruházási hullám eddig elsősorban a baromfi-, és kisebb mértékben a sertéságazatot érintette. Ennek magyarázata főként az, hogy amíg például egy csirkegyárba, történt invesztíció megtérülési ideje 1-2 év is lehet, a sertésberuházásoknál ez legalább 4-5 év. A legutóbbi időszakban ennek megfelelően érzékelhető is egy újabb elmozdulás, elsősorban a baromfi irányába.

Egy sor nagy húsipari szereplő a közelmúltban arról tett bejelentést, hogy részlegesen kivonul a marha- és sertéshússzektorból, és újabb baromfiipari kapacitásokat vásárol, illetve épít ki. Nemrégiben a Roman Abramovics által fémjelzett "Prodo" holding marhahús-és tejkapacitásokat adott le, és ezzel egyidejűleg mintegy 30 millió USD értékben vásárolt baromfitelepeket.

Hasonló döntést hozott az ismert "Cserkizovo" csoport, és 140 millió USD értékben felvásárolta a "Kurinoje carsztvo" nevű baromfiipari egyesülést. Az "Agrika" holding ugyancsak a tavalyi év végén vett meg egy csuvas baromfitelepet, csaknem 14 millió USD értékben.

A fenti üzleti döntések egyértelműen jelzik, hogy komoly átrendeződés indult meg, aminek a legfontosabb oka az, hogy a baromfitenyésztés a leggyorsabban megtérülő beruházások közé tartozik. A piaci változásokhoz hozzájárul az is, hogy maga a tevékenység is különböző mértékben nyereséges az egyes alágazatokban. Amíg a baromfitenyésztés és -feldolgozás viszonylag magas profitot hoz, a sertéságazatban például nagy a veszteséges vállalatok száma, a legmagasabb profitráták maximum 5-10% között mozognak, az átlagos nyereségszint pedig 1% körül van. Tavaly nagymértékben emelkedtek a takarmányárak is, és sok cég nem tudta az áremelkedést érvényesíteni a fogyasztói árakban.

Mindezek alapján megfordulni látszik az a 2006. évben kibontakozott tendencia, amikor is sok vállalat átváltott a sertéságazatba, megindultak a beruházások. A ma már ellenkező irányúnak mutatkozó piaci mozgások ugyanakkor még nem teljesen egyértelműek, sok olyan vállalat is akad, amely sikeresen birkózik meg a kedvezőtlen feltételekkel. Ennek egyik legfőbb módja a vertikális integrációk kiépítése, olyan holdingok létrehozása, amelyek egy cégcsoporton belül meg tudják oldani a különböző profitszintek kiegyenlítését, illetve jóval olcsóbban, közvetítők nélkül jutnak alapanyaghoz, stb.

Ugyancsak a sertés- és marhahústermelés fejlesztését segíti elő, hogy a tavaly elfogadott, 5 évre érvényes állami agrárprogram alapján 2008-2012. között 21,7%-kal kell növekednie az agrárium kibocsátásának, s a tervekben prioritást élvez az állattenyésztés fejlesztése, illetve a húsellátás javítása. Ehhez összesen 551 milliárd Rbl összegű, a központi (szövetségi) költségvetés által biztosítandó forrásokból fedezett támogatással lehet számolni, de ezen túlmenően további hasonló nagyságrendű összeg elkülönítése valószínűsíthető az önkormányzati (köztársasági, megyei, stb.) költségvetésekből.

dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: