Oldalak

csütörtök, január 10, 2008

Negyede víz és lapockából készül - ez a sonka?

A Kosár Magazin tesztjéből kiderül: tizenhétből mindössze három gyártó árulja el, mennyi húst tartalmaz a sonkának nevezett termék, aminek gyakran semmi köze a sonkához.

Mint a lap közleményében tudata: a csomagolt sonkákat sokan azért vásárolják meg, mert kedvező az áruk, és egészségesnek tartják őket. A gond az, hogy a készítmények nagy részét a víz teszi ki. A gyártóknak lehetőségük van erre az eljárásra, ugyanis nem kötelesek feltüntetni a csomagoláson a termékek hústartalmát. Az úgynevezett füstölt-főtt kötözött sonka esetében például 25 százalékot tesz ki a páclé, emellett konyhasót, cukrot, stabilizátorokat, antioxidánst, tartósítószert is tartalmaz, hústartalma pedig változó, 45 és 70 százalék között mozog.

A bennük található hús pedig az elnevezés ellenére nem feltétlenül sonka, hiszen több termékben például a jóval olcsóbb, és kevésbé értékes lapockával "helyettesítik" a valódi sonkát.

Az adalékanyagok tekintetében is leszerepeltek a tesztelt termékek: két minta több mint nyolc E-számmal jelölt anyagot tartalmazott, amelyet 35 százaléknyi páclével egészítettek ki a gyártól. A teszttel kapcsolatos jó hír, hogy négy termék kíválóan szerepelt, és mindössze két minta nem érte el a még megfelelő minősítést.

forrás: vg.hu

Nincsenek megjegyzések: