Oldalak

péntek, október 22, 2010

Veszteségeségek a spanyol sertéságazatban

Madrid, 2010. október 18.
A takarmányárak és a sertésértékesítési árak kedvezőtlen kombinációja - a takarmány alapaanyagok (szója, gabona) a teljes termelési ráfordítás 70%-át érik el, és az értékesítési árak csökkenése miatt, ami részben a kínálat enyhe bővülésének tudható -  eredményezte azt, hogy a sertéságazat szeptember óta ráfizetéses.
 
Szezonális ágazatról lévén szó, jellemző, hogy követi a belső kereslet, valamint az export ütemét, de a piaci helyzet ennél sokkal összetettebb.
 
Brüsszelben Pekka Pesonen, a COPA-Cogeca mezőgazdasági szervezetek és szövetkezetek főtitkára kifejtette, hogy a közösségi sertéstenyésztőknek jelentős többlet ráfordítást jelent az EU szigorú élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés, míg a közösségen kívüli termelők felé ez nem követelmény.
 
A takarmányárak emelkedése – részben a gabonapiacon tapasztalt spekuláció miatt – nehéz helyzet elé állítja a sertéstartókat, akiknek még nem volt kellő idejük arra, hogy a három évig tartó válság után erőre kapjanak.
 
Ezen felül, a takarmányhoz való jutás feltételei - az olcsó alapanyagra gondolva – ugyancsak eltérnek a spanyol vagy a német sertéshús előállítók esetében. Ennek következtében a két termelői kör érintettsége is különböző az értékesítési árakat tekintve, bár azok látszólag kiegyenlítettség irányába haladnak.
 
A COPA-Cogeca felkérte az Európai Bizottságot, hogy döntsön az EU intervenciós gabonakészleteinek azonnali felszabadításáról – Ciolos biztos ennek hatására az év végéig közel 3 millió tonna árpa intervenciós értékesítését irányozta elő -; az EU harmadik országokból származó takarmány alapanyagok behozatali vámjának 0%-ra történő csökkentéséről, és ugyancsak hasonló százalékos, vagy ideiglenes intézkedés bevezetését az EU külső piacaira irányuló export mérséklésére.
 
Az Anprogapor, a Sertéstenyésztők Nemzeti Szövetsége szerint a takarmány árak július óta tapasztalt 15-17%-os emelkedése, valamint a vágóállat értékesítési árának átlagosan 12% körüli csökkenése miatt, a spanyol sertéstartók költségeit a 150 kg súlyú vágósertés előállítása egyedenként 8-10 euroval növeli meg.  
 

Nincsenek megjegyzések: