Oldalak

csütörtök, október 28, 2010

Jövő év elején robbanhat a húsbomba

Megállíthatatlannak tűnő száguldásba kezdett a világpiacon a sertés- és marhahús ára. Mélyponton az állomány például Amerikában, csúcsra jár viszont a takarmánykukorica és az adalékok ára. Magyarországon az év végéig nem kell drágulásra számítani, de 2011. első, vagy második negyedévében mélyebben nyúlhatunk a zsebünkbe ha húsra vágyunk.

Év végéig még kitart az olcsóbb takarmányon hizalt jószág kínálat, de jövőre az első, vagy a a második negyedévben mindenképpen megjelenik a fogyasztói árakban is a drága takarmány, a termelői, feldolgozói költségek növekedése, valamint a szűkösebb alapanyag kínálat hatása -állíítják a szakemberek. Így legföljebb elodázhatjuk néhány hónappal a nemzetközi trendek begyűrűzését. A szakemberek jóslásokba nem bocsátkoztak a drágulás mértékéről, de húsba, illetve zsebbe vágó lehet.

Az emelkedő takarmányárak ellenére is csökkent az élő sertés felvásárlási ára és legföljebb 2011. elejétől számíthatnak a felvásárlási árak növekedésére a termelők - mondta Menczel Lászlóné. A Vágóállat és Hústerméktanács (VHT) titkára hozzátette. az élő sertés átvételi ára kilónként 300-320 forint. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az állataratók nem juthatnak termőföldhöz, így a takarmányt vagy megvásárolják, vagy haszonbérletben bérelt földön termelik meg, ami szintén költségnövelő tényező. Ráadásul az elmúlt években az uniós előírások miatt többnyire hitelből állatjóléti, környezetvédelmi beruházásokra is kényszerültek. A VHT titkára szerint a sertéstartók nem tudnak idén nyereséget elérni a jószágokon. 

Éder Tamás az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke megemlítette, hogy a hazai felvásárlási árak elérik az uniós átlagot. A nemzetközi trendeknek megfelelően hazánkban is létezik az úgynevezett sertés ciklus, vagyis év elején a hús árak alacsonyak, az év közepéig emelkednek, majd ismét csökkennek december végéig. Ez idén sem változik, ugyanis a mostanra vágásra érett sertéseket még az olcsóbb takarmányon hizlalták. 

Jövő év elején valóban emelkedhetnek az árak és nem csak a dráguló takarmány miatt. A kereslet visszaesése mérsékelte a malacok árát, s a termelők kevesebb jószágot hizlalnak. Mindezek miatt viszont 2011-ben valóban emelkedhetnek a hús árak. A kérdés csak az, hogy a termelők és feldolgozók milyen mértékben tudják majd érvényesíteni az önköltség emelkedését - fűzte hozzá Éder Tamás.

szerző: B.T.
forrás: nepszava.hu

Nincsenek megjegyzések: