Oldalak

kedd, október 12, 2010

Egekbe drágulhat a rántott hús

Az év eddigi részében megfigyelt 14%-os emelkedés után is folytatódhat a rali a tőzsdei húspiacon, miután a kínálat évtizedek óta nem látott mélységben van, a takarmánytermékek ára pedig látványosan emelkedik.

Folytatódhat a marha és sertéshús árfolyamának emelkedése, mely az év eddigi részében már rekordmagasságba emelte a háztartások e téren jelentkező kiadásait. Az amerikai szarvasmarha állomány júliusban 1973 óta nem látott szintre csökkent, míg a sertésállomány múlt hónapban már csaknem soha nem látott alacsony szinten tartózkodott - írja a Bloomberg. 
Mindeközben viszont a kukorica tőzsdei jegyzésára 2 éves csúcsra ugrott, a takarmányokban lévő adalék termékek árfolyama pedig több mint 70%-kal van a 10 éves átlag felett. Egy ágazati kutató cég, a CattleFax elemzése szerint az egy főre jutó marhahús ellátmány 60 éve nem látott szintre csökkenhet, így nem meglepő, hogy a szakértők az árfolyamok további emelkedését várják. 
A marha és sertéshús árfolyama nem tudott lépést tartani az agrártermékek harmadik negyedévben látott szárnyalásával, a kukorica és a búza tőzsdei jegyzésára nem kevesebb, mint 40%-kal emelkedett, miután az esőzések hatására jelentősen csökkentek az amerikai terméshozamok, Oroszországban pedig szárazság tört ki. A marhahús árfolyama ezidő alatt mindössze 11%-ot emelkedett, míg a sertéshús piacán 8%-os árcsökkenés volt megfigyelhető. 

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a sertéshús tőzsdei árfolyama júliusig 84 centre emelkedhet (1 font), a legoptimistább becslés 90 cent volt, ez egyébként 1996 óta nem látott magasságot jelentene. A szakértők szerint a marhahús árfolyama jövő áprilisra elérheti a fontonkénti 1.024 dollárt (idén október elején a jegyzések 98.875 centnél jártak). A Goldman még ennél is optimistább, múlt hónapban az elemzők 1.05 dolláros árat prognosztizáltak 2010 decemberre.

A sertéshús árfolyama idén 13%-ot emelkedett, míg a marhahús esetében 15%-os áremelkedés volt megfigyelhető. Eközben a Standard & Poor’s GSCI indexe 7.5%-kal került feljebb, az MSCI World Index 3.7%-ot drágult. 

forrás: portfolio.hu

Nincsenek megjegyzések: