Oldalak

csütörtök, július 15, 2010

Mi újság az ukrán gabona-fronton?

Ukrajna 42,2 millió tonnára rontotta idei gabonatermés várakozását az eddigi 45,5 millió tonnáról, elsősorban a kisebb búzatermés kilátások miatt - közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékese szerdán.


A Reuters által idézett forrás azt mondta, hogy erre az ország déli és keleti térségeiben uralkodó kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kényszerült a minisztérium. 

Viktor Szlauta ukrán miniszterelnök-helyettes előzőleg arról számolt be, hogy a Krím félszigeten már 22. napja folyamatosan esik az eső. Emiatt a térségben vannak olyan vidékek, ahol a termés 7 százaléka odalett. 

A déli és a keleti térségekben késlelteti a betakarítást a hosszú ideje tartó esőzés, ami hatással van a gabona minőségére is. 

Júniusban az ukrán kormány 19 millió tonna búza, 11,1 millió tonna árpa és 13,2 millió tonna kukorica betakarításával számolt. 

Ukrajnában tavaly 20,9 millió tonna búzát, 11,9 millió tonna árpát és 10,5 millió tonna kukoricát arattak le. 

Az UkrAgroConsult ukrán agrárgazdasági tanácsadó cég az idei árpatermésre vonatkozó becslését 200-300 ezer tonnával 10,8-11,0 millió tonnára tervezi csökkenteni az esőzések miatt. 

Ukrajnában tavaly 46 millió tonna gabonát takarítottak be az egy évvel korábbi 53,3 millió tonna rekordtermés után. 

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzaexportálója.


forrás: hirszerzo.hu

Nincsenek megjegyzések: