Oldalak

szerda, július 28, 2010

A drágább gabona miatt drágább lesz a hús is

Akár 20-30 százalékkal is drágább lehet a hús, mert ilyen mértékben nőtt a gazdák költsége. Kevés és rossz minőségű takarmány termett, emiatt drágább lesz a búza és a kukorica. 

A takarmánybúzákkal például az a baj, hogy hirtelen jött a meleg, ezért a szemek aszottak. Nem rossz a fehérjetartalmuk, de magas a gombafertőzöttség. A vártnál kevesebb és kevésbé jó minőségű takarmány búza, kukorica termett az idén, emiatt pedig folyamatosan emelkedik az áruk, és végül drágul majd a hús is – mondja Vancsura József , a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.
A betakarítás kezdetekor, június elején kevéssel több mint kétezer forinttal indult a takarmánygabona mázsájának ára. Ma inkább 3 200, 3 500 forintos árnál állnak meg. A takarmányellátottság nem jelent gondot, de lényegesen – 20-30 százalékkal, sőt néhol 40 százalékkal – magasabb költségekkel fog bekerülni a gabona a takarmánykeverékekbe. Arra kell számítani, hogy mintegy 20 százalékkal magasabb takarmánykeverék-árak lesznek a baromfi és a sertéságazat területén, ennek eredményeként a hús is drágul.
Vancsura József úgy látja, a hazai gabona termésmennyiség elég lesz a takarmányozásra. Importra csak akkor számítanak ha jó áron, jobb minőségű búzát tudnak vásárolni. Erre most Ukrajnában van esély.


szerző: Gazdagh Bernadett
forrás: mr1-kossuth.hu

Nincsenek megjegyzések: