Oldalak

hétfő, november 02, 2009

Oroszországi afrikai sertéspestis

Moszkva, 2009. november 2.
Az Orosz Növény- és Állategészségügyi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének közleményét cáfolva bejelentette, hogy Baltijszk helységben semmiféle afrikai sertéspestis (afsp) nincs. Tény, hogy a megjelölt területtől 1014 kilométerre, a Leningrág megye központjában elhelyezkedő Mga helységben találtak 8 beteg állatot, de az egész állomány kiirtásával a fertőzést lokalizálták. A Rosszelhoznadzor vitatja azt az ENSZ állította tényt is, hogy az afsp 1990-ig nem került ki Afrika határain kívülre. 1957-től kezdődően időről-időre megjelent a betegség Portugáliában, Szardíniában, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Kubában, Karib-szigeteken is.

Az illetékes hatóság szerint Grúziából került a vírus Oroszországba, ahol először Dél-Oroszországban mutatták ki a megbetegedést. Az ENSZ szerint az emberre veszélytelen sertéspestis az Európai Unióba, Kelet-Európába, a Fekete-tenger melletti országokba terjedhet tovább Oroszországból, és nem kizárható, hogy Közép-Ázsiába és Kínába is, vagyis a világ legnagyobb sertésállományával rendelkező országába is eljuthat. A FAO közlése szerint a vírus évek óta jelen van a Kaukázusban, Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban, most azonban már megjelent Dél-Oroszországban is. A vírus ellen jelenleg oltóanyag nincs.

Az orosz mezőgazdasági miniszter elrendelte, hogy valamennyi telepen zárt helységben kell tartani a sertéseket. Legrosszabb a helyzet Rosztov megyében, ahol eddig 25 járványgócot fedeztek fel, ill. lokalizáltak. Ebben a megyében egymillió sertés van, ha a fertőzés elterjed és az állományt ki kell irtani, az 50 ezer tonna sertéshús elvesztését jelenti. A szakértői számítások szerint ez az orosz sertéságazatnak 25-30 milliárd rubel közvetlen veszteséget jelenthet. Ez veszélyeztetheti az orosz állami célprogram, a hústermelés felfuttatását szolgáló projekt végrehajtását is.

Mindezek miatt a Rosszelhoznadzor rendkívül szigorú intézkedések bevezetését tervezi. Szentpéterváron és Leningrád megyében közvetlen telefonszámon lehet bejelentést tenni a gyanús esetekről, legyen az akár házisertés, vagy akár vaddisznó elhullása. Sztavropolban szigorú kontroll alá vették az állatok szállítását, a közlekedésrendészet minden ellenőrző ponton átnézi a teherautókat. A betegség kapcsán a fertőzésgócokat lokalizálták, a szükséges járványügyi intézkedéseket megtették a körzetekben: a faépítésű ólakat szétbontották és felégették, a kőépületeket háromszorosan fertőtlenítették, az aszfaltburkolatot szintén fertőtlenítő kezelésnek vetették alá, az állattartó telepek közvetlen környezetében pedig a földet 20 centiméter mélységben szintén fertőtlenítővel kezelték. A körzetekben karantén állapotot hirdettek ki, és öt kilométeres övezetben teljesen kiirtották a sertésállományt.

szerző: Kenedi Ákos
forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: