Oldalak

hétfő, november 16, 2009

A román hús- és húskészítmények uniós export tilalmának feloldása

Románia 2007-es Európai Uniós csatlakozásakor a hús- és a húskészítmények exportjának tilalma alá esett , mivel a román állategészségügy két éves átmeneti időszakot kért a sertéspestis immunizálásával összefüggő problémák megoldására. Romániában a sertésállomány több, mint 70 %-a kis magángazdaságokban van, a fennmaradó 30 % nagy sertéstelepeken található, amelyek legtöbbször külföldi tulajdonban vannak (pl. Smitsfield, amely 1 millió sertést tart). Romániában léteznek olyan területek a Duna-deltánál illetve a Brailai szigeteknél , ahol a „félnomád” sertéstartás nem ellenőrzött és járványügyileg nem megoldható az állományok figyelése. Ezeken területeken a sertéspestis megjelenése gyakori és csak immunizálással lehet védekezni ellene. Az állomány nagy része magángazdák kezében van, akik sokszor nagy távolságra elszállítják és értékesítik állatvásárok keretében a sertést , mindenféle hatósági igazolás nélkül, ezért ugyancsak komoly járványveszélyt vannak kitéve. Ugyanakkor a nagy sertéstenyésztők szorgalmazták az EU exporttilalmának feloldását vállalva azt , hogy az ő telepeiken a sertéspestis elleni immunizálás nem történik meg és hogy a Romániából kiszállított sertéshús ellenőrzött telepeikről származik.

Az Európai Unió 2010. január 1-től feloldotta a román húsexport tilalmat az Európai Unió országai felé, amely román szakemberek szerint meggyorsíthatja a tőkebevonást a húsfeldolgozó ipar területén. Az Európai Unió szigorú feltételeket szabott, hiszen folyamatos ellenőrzésekkel vizsgálja, hogy a feldolgozók megfelelnek-e az európai uniós feltételeknek. Problémát okoz, hogy jelenleg mindössze 1,5 millió sertés van nagy, könnyen ellenőrizhető cégek tulajdonában, a többi sertés háztájiban nevelkedik.
Románia eddig a hús- és húskészítmények 65 %-át importálta külföldről, az exporttilalom feloldás valószínűleg érzékenyen fogja érinteni a Romániába exportáló országok húsiparát is.

Románia eddig csak az EU-n kívüli országokba exportált , jelentős mennyiségű volt a sertéshús -exportja Oroszország és Ukrajna felé. A román fogyasztók körében a baromfi-hús a népszerű, második helyen áll a sertéshús és harmadik helyen a marha-fogyasztás áll.

Szerző: Dr. Szabó József Andor

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: