Oldalak

hétfő, április 27, 2009

Cél a közvetlen értékesítés fejlesztése

Párizs, 2009. április 23.

Emlékeztetőül: Franciaországban a közvetlen értékesítés rendszere igen elterjedt, főként az ország déli és északi területein. 2005-ben 88600 gazdaság foglalkozott közvetlen értékesítéssel, amely a gazdaságok 16,3%-t teszi ki. A szóban forgó gazdaságok 47%-a a megtermelt alapanyagokat fel is dolgozta. Ezek a gazdaságok jelentős munkaadóknak is bizonyulnak (a teljes munkaidőben foglalkoztatottak által elvégzett munkaórák 26,1%-t ezek a gazdaságok adják).

Michel Barnier francia mezőgazdasági és halászati miniszter 2009. április 14-én, olyan akciótervet hirdetett meg, amellyel a mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítési lehetőségének fejlesztését tűzték ki célul. Franciaországban egyébként már létezik olyan egyesület, az AMAP (Association pour le maintien d'une agriculture paysanne), amely éppen arra törekszik, hogy direkt kapcsolatot teremtsen fogyasztó és termelő között.
Közvetlen értékesítés alatt egyrészt a direkt értékesítést valamint a maximum egy közvetítő bevonásával történő értékesítést értik (pl. szedd magad akció, helyi piacok, a termelő házhoz szállítja az árut, Internetes értékesítés, szervezett értékesítés pl. az AMAP-on keresztül, éttermek, fűszerüzletek, stb.)

A bejelentett program alapját azok a konklúziók adják (a teljes tanulmány francia nyelven megtekinthető: az alábbi címen), amelyet az a munkacsoport adott, amelyet a Grenelle-i Környezetvédelmi Üléseket követően hívtak életre. Az akcióprogram célja, hogy a bevásárlói kosarakban emelkedjék azon termékek aránya, amelyeknek épp szezonja van, illetve azoké, amelyeket az értékesítő hely közelében termeltek. Ez mind a fogyasztók, mind pedig a termelők számára előnyökkel járna. A direkt értékesítés megfelelő választ ad arra a fogyasztói elvárásra, miszerint a fogyasztók egyre inkább keresik az autentikus, éppen szezonnal bíró, a közelben termesztett termékeket. A fogyasztók számára továbbá az is egy szempont, hogy a terméket előállítóval közvetlen kapcsolatot teremthetnek, aki pontos választ adhat, az általuk feltett kérdésekre. A közvetlen értékesítés a fenntartható mezőgazdasági termelés és a vidéki területek fenntartható fejlődését is elősegítheti, hiszen számos szereplőt mozgat meg: termelőt, kisfeldolgozót, helyi kiskereskedőket, éttermeket, helyi közösségeket és természetesen a fogyasztókat. A környezetvédelmi kihívásokra is megfelelő választ ad (kevesebb csomagolóanyag használat, kevesebb CO2 kibocsátás).
A termelő szempontjából is kedvező a rendszer, hiszen így a megtermelt áru eladásából származó bevételből nagyobb arányban részesülhet. Elősegíti a gazdaságok diverzifikációját és így munkahelyeket teremt.

Az tény, hogy, amíg ez az értékesítési forma helyi szinten kitűnően működhet, addig magasabb szintre már csak nehezen lehet átültethető. Azonban még akkor is, ha ez a rendszer a jelenleg domináló termelési és értékesítési modellek mellett csak elenyésző részt képez, mégis lehetőség van felfuttatására. A közvetlen értékesítés 3 jelentős problémára is megoldást kínál: a termelők és kereskedők közötti kapcsolatok rendezésére, a fenntartható fejlődés kihívásaira, a vidék és a városok kapcsolatának helyreállítására.

Ez az akcióterv (az akciótervről készített összefoglaló az alábbi címen érhető el) jól beleillik egyébként a Francia Mezőgazdasági Minisztérium azon politikájába, amely szerint a fogyasztók részére megbízható, változatos és fenntartható módon előállított termékeket kell kínálni. Az akcióterv 4 nagyobb programja összesen 14 intézkedést foglal magába. A 4 nagy program a következő:
1) Bővíteni a közvetlen értékesítéssel kapcsolatos ismereteket;
2) A gazdák számára megfelelő képzési programok biztosítása a közvetlen értékesítésről (pl. szakiskolákban);
3) Segíteni kell a gazdákat abban, hogy a közvetlen értékesítés rendszere mellett kötelezzék el magukat (elősegíteni termőföldhöz, állami támogatáshoz és kedvezményes banki hitelekhez való hozzájutásukat - pl. vidékfejlesztési hálózatok segítségével megfelelő tervek kidolgozása);
4) A közvetlen értékesítés rendszerének jobb szervezése (olyan leírás elkészítése, amelyben a különféle közvetlen értékesítési rendszerek alapvető működési kritériumait határoznák meg).

A fent felsorolt 4 program megvalósítása a Régiók szintjén más és más formában működhet. A Régióknak 2009. év végére kell ezzel kapcsolatos elképzeléseiket elkészíteni.

szerző: Pallaga Viktória

forrás: fvm.hu

Szerk.: Itthon is szükség lenne egy ilyen programra.

Nincsenek megjegyzések: