Oldalak

csütörtök, április 02, 2009

Finnország–genetikai hiba a sertéseknél

A 90-es évek végén a finn nagyfehér (yorkshire) sertésállományt egy genetikai hiba tartotta rettegés alatt, mely riasztó mértékben terjedt és terméketlenséget okozott.

A sertés 16-os kromoszómáján található hibás KPL2 gén miatt a spermák rövidfarkúak lettek és nem mozogtak. A recesszív genetikai hiba semmilyen más tünetet nem okozott a sertéseknél.

Az MTT Agrifood Research Finland kutatója Anu Sironen doktori kutatásában térképezte fel a hibás gént. A KPL2-es gén szekvencia analízise során talált egy beépült retrotraszpozont, egy olyan DNS darabot, mely függetlenül vándorol a gazdasejt genomjában. Ezek a vándorló elemek minden növényben és állatban megtalálhatóak.

Sironen egy pontos DNS tesztet is kifejlesztett, mellyel a hibás gént hordozó állatokat 100%-os megbízhatósággal lehet azonosítani. Az eljárás a PCR technológián alapul. A módszer lényege, hogy a KPL2 gén adott szakaszát felszaporítják és detektálják a retrotranszpozont, amennyiben jelen van. A tesztet 2006 óta használják a finn sertéstenyésztésben.

forrás: farming.com

Szerk. megjegyzése: remélhetőleg a hazánkba beérkező kanok is szűrve vannak ezzel a módszerrel és csak a homozigóta negatív állatok kerülhetnek köztenyésztésbe. Még elgondolni is szörnyű mi történne, ha egy kiemelkedő teljesítményű, emiatt sokszor használt, mesterséges termékenyítő állomáson lévő kan elhintené a magjával ezt a nemkívánatos génhibát is a hazai törzstenyészetekben.

Nincsenek megjegyzések: