Oldalak

csütörtök, április 12, 2007

A sertések több fényben sem látnak jobban

A kutatások kiderítették, hogy a fényerősség 12 luxról 40 luxra növelése nem javítja a sertések látását.
A következtetést a hollandiai Wageningeni Egyetem és Kutatási Központban működő Animal Sciences Group (ASG) vonta le.
Választás
A sertések látását oly módon tesztelték, hogy két etető között választhattak. A telit következetesen „C”-vel jelölték, míg az ürest „O”-val.
Mihelyst az állatok megtanulták a két betű jelentését a kutatók különböző betűnagyságokat és fényintenzitást alkalmaztak.
Míg a betű méretének láthatóan nagy hatása volt, addig a fényintenzitás nem játszott szerepet az állatok döntésében. Az állatok csak akkor kezdtek el hibázni, amikor a fényintenzitás 1 lux alá csökkent.
Rövidlátás
A sertések jelentős része köztudottan rövidlátó. Ebből kifolyólag a füleik és az orruk sokkal fontosabb szerepet játszik a takarmány megtalálásában.
ASG ezt a kutatást azért végezte el, hogy kiderítse vajon a 12 luxról 40 luxra megnövelt megvilágítás, melyet Hollandiában 2003-ban tettek kötelezővé, előnyös volt-e a sertések számára a környezetük felfogásában.
EU előírások
A 40 luxos szabály megfelel az EU arra vonatkozó előírásának, hogy a sertésistállóban legalább napi 8 órán keresztül 40 lux megvilágításnak kell lennie. A megvilágítás 40 luxra való növelése, évente mintegy 0,60 €-val növelte meg az egy sertésférőhelyre jutó energia költségeket. A tanulmány a holland vágóállat, hús és tojás tanács (PVE) felkérésére készült el.

forrás: pigprogress.net

Nincsenek megjegyzések: