Oldalak

kedd, április 17, 2007

Emelkedő kukorica árak - csökkenő sertés termelés (USA)

A Pork Magazin internetes kiadásának cikkéből kiderül, hogy az USDA becslése szerint az Egyesült Államokban az etanol gyártás növekedése miatti kukoricaár emelkedés hatására az egy főre jutó sertéshús ellátás 1,7 fonttal fog csökkenni az idei évben.

A növekvő takarmány árak magukkal hozzák a sertés-, baromfi- és marhahústermelés csökkenését ebben az évben. Az UDA becslése szerint ez a csökkenés eléri az 1 milliárd fontot. Ez azt jelenti, hogy a 2006-os 221,7 fontos hús és baromfifogyasztás a várakozások szerint 220 fontra csökken.

A tenyésztők védekezésképp, ahol csak lehet, megpróbálják a kukoricát búzával kiváltani, illetve a baromfi- és marhatenyésztők alacsonyabb súllyal küldik a vágóhídra az állataikat, hogy ezzel is csökkentsék a takarmány költségeiket.

Az USDA március végi vetés-előrejelzéséből látható, hogy a termelők a tavalyihoz képest mintegy 15 %-kal növelték a kukorica vetésterületét. Ez akár egy rekordterméshez is vezethet, de addig még sok hónap telik el és még nagyon sok bizonytalanság van az időjárás miatt is, hívja fel a figyelmet a cikk szerzője. A növekvő kereslet miatt azonban még egy rekordtermés sem okozna túltermelést.
Az USDA becslése szerint az USA fogyasztóinak ebben az évben mintegy 2,5-3,5 %-os élelmiszerár növekedéssel kell szembenézniük.

Nincsenek megjegyzések: