Oldalak

péntek, június 10, 2011

A World Pork Exporól jelentjük

Kiküldött tudósítónk jelenti

Június 8-án megnyitotta kapuit az USA Iowa államában, Des Moines-ben évente megrendezésre kerülő, a világ legnagyobb sertésre szakosodott mezőgazdasági szakkiállítása.
Geert Rombouts a Rattlerow Seghers közép-kelet-európai igazgatója és a magyar Kft ügyvezetője a helyszínről tudósít:
Az USA egyik legnagyobb
 húsfeldolgozó vállalatának a
Hormel Foods-nak a standja
Az elmúlt évek válságának köszönhetően új sertéstelepek alig épülnek az USA-ban. A tulajdonost cserét telepek túlnyomó többségét felújították, de kisebb részük még mindig üresen áll. Az általános világtendencia, hogy a nagyobb vállalatok egyre nagyobbak lesznek az USA sertéságazatában is megfigyelhető. A 10 legnagyobb termelő adja az USA sertéstenyésztésének közel 35%-át. Legtöbbjük teljes integrációt működtet a saját takarmánykeverőtől a saját vágóhídig bezárólag. Ami igaz a vállalatcsoportok méretének növekedésére, az messze nem igaz a telepek méretének változására. Ott pont az ellenkező irányú tendencia figyelhető meg. Míg korábban nem volt ritka a 3.600, 4.800 kocás telep sem, addig manapság a telepi irányíthatóság szempontjai miatt már egyre inkább az 1.200, 2.400 kocás telepek dominálnak. A termelési rendszerek tekintetében továbbra is a 3 fázisos termelés az uralkodó.
A telepeken jellemzően valamekkora (100%-25%) duroc vérhányaddal rendelkező terminál kant használnak, míg a kocaállomány meghatározóan a nagyfehér és lapály kombinációjára épülő F1-es kocákból áll.
A megnövekedett sertésállomány, az USA egyes területein, a megoldandó feladatok listáján az állategészségügyet és a telepek fertőzésektől való megóvását helyezte első helyre. Minden sertéstenyésztő vállalat a magas állategészségügyi státusszal rendelkező tenyészállatok előállítására törekszik, de a termelők jellemzően PRRS és Mycoplazma ellen vakcinázzák az állományaikat. Ha nem vakcináznak, akkor olyan levegő szűrőket helyeznek fel az istállókra, mely megakadályozza, hogy a PRRS vagy a Mycoplasma kórokozója a levegő útján megfertőzze állományukat. Természetesen a levegő útján való terjedés csak az egyik lehetséges fertőzési mód, de a nagy sertéssűrűséggel rendelkező területeken az egyik legveszélyesebb.
Frederic Grimaud úr a Choice Genetics tulajdonosa (mely az USA egyik meghatározó sertéstenyésztő vállalatának a Newsham-nek a tulajdonosa)  bejelentette, hogy megvásárolták a francia PenArLan sertéstenyésztő vállalatot. Érdekes transzatlanti kapcsolat jöhet így létre, ami megmozgathatja az európai sertéstenyésztést is.
Mivel a termelési eredmények az USA-ban is egyre javulnak, nekünk Európában szembe kell néznünk azzal, hogy a gyenge dollár miatt a dél-ázsiai térségben ők lesznek a legjelentősebb versenytársaink.

Nincsenek megjegyzések: